Flashback bygger pepparkakshus!
2024-07-07, 19:23
  #1
Medlem
Tranquility Bass avatar
I Sverige har vi allmnna val varje fjrde r medan man i andra lnder, exempelvis Storbritannien och Frankrike, har regler om att val ska ske med max ett visst antal rs mellanrum men det r upp till pretendenten/premirministern att bestmma nr val ska hllas s lnge man hller sig inom maxgrnsen.

Hur lyder argumenten fr dessa olika system och vilka r fr- respektive nackdelarna? En nackdel jag kan se med att val kan utlysas med kort varsel r att man mste ha en organisation som med kort varsel kan genomfra ett val, en organisation som kostar pengar. I ett system som har val med ett fast intervall s kan man planera denna organisation och behver inte st i beredskap. Vilka demokratiska fr- respektive nackdelar finns?
Citera
2024-07-07, 20:06
  #2
Medlem
Sillfabrikorens avatar
Om presidenten kan bestmma nr valet infaller kan man ju tajma det med nr stdet fr presidentens parti r hgt, det gr ju inte annars.
Citera
2024-07-13, 21:58
  #3
Medlem
TrixieDixies avatar
Ett argument mot fasta mandatperioder var ju hela cirkusen kring Lfvens hot om nyval. Nyvalet skulle d inte ha lett till en ny mandatperiod, utan det ordinarie valet skulle ha genomfrts oavsett. S hans timing ledde mest till kbbel.
Citera
2024-07-14, 14:51
  #4
I Sverige r det helt ondigt med nyval d en ny fyra rs cykel inte brjar, utan man utgr frn det ordinarie valet. Orsaken handlar om att man vill hlla kommunal- och landstigsval samtidigt.

Citat:
Ursprungligen postat av Sillfabrikoren
Om presidenten kan bestmma nr valet infaller kan man ju tajma det med nr stdet fr presidentens parti r hgt, det gr ju inte annars.

I mnga lnder fungerar det t.ex s att nyval krver godknnande av parlamentet, ofta d med typ 2/3 majoritet.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in