Citat:
Ursprungligen postat av
SlowCooker
Är väl som du säger, är inte så avancerat egentligen.
Köpte en ny påse rågmjöl och körde med enkla fifty-fifty vatten/mjöl, häll bort hälften nästa dag, i med fifty-fifty denna procedur i 4 dagar.
Läste ett råd om att ett par timmar innan bakning ta 40 g surdeg och fifty-fifty igen.
Lyckades något så där det färdigbakade brödet hade lite känsla av surdegsbröd, halvbra resultat.
Känns ändå att det inte är värt besväret för någon som bara bakar sporadisk men kul grej att testa. Överhuvudtaget är alla gamla metoder att förvara livsmedel intressanta. Folk var tvungna att hitta metoder att förvara livsmedel under rådande omständigheter och man imponeras av påhittigheten.
Back to the origins.
För mig är det en kul grej att ha i kylskåpet. Kräver minimalt med jobb när man väl gjort jobbet med att starta upp den. Då är det rumstemp, varje dag, kasta massor i komposten osv. Men när den är igång har jag den i en burk i kylskåpet. Varannan vecka eller så matar jag den, alltså tar ~10g av innehållet och lägger i en ny ren burk. I med ~50g billigt vetemjöl (ibland blandar jag i lite fullkornsdinkel bara för att) och ~50g vatten. Blanda runt med en gaffel och in i kylskåpet igen med ett rent lock liggandes på.
I samband med det brukar det kunna bli surdegspannkaka eller något liknande så man slipper hälla vad som i praktiken är ~50g billigt mjöl i komposten.
Själva bakandet av surdegsbrödet har jag inte riktigt kommit igång med än. Använder mig mest av den torrjäst jag har mängder av i frysen, men ibland blandar jag i lite av min surdeg om jag tycker att det passar i det jag bakar.
Förr vandrade degbunken runt bland kvinnorna i byn. Jästen bevaras i att bunken inte diskas, degrester får torka in. Sen blir det knas efter att den fattiga kvinnan haft den, den skrapades ren. Gubben hennes söp, ungarna hungriga. Ut och försöka få tag på en klump deg och dra igång det hela igen.