Flashback bygger pepparkakshus!
  • 8
  • 9
2024-09-18, 08:40
  #97
Medlem
goseigens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av GreffueAnthonius
Roma/egyptiern/tataren, kallad Anders Faa, som dök upp i Sverige 1577, var med stor sannolikhet direkt (eller via Danmark/Norge) ankommen från Skottland, där släkten Faa var känd.

https://forum.rotter.se/index.php?topic=128801.0 från svar #4.

Det är väl inte omöjligt att han hette Anders redan från början? Även om 1577 är efter medeltiden.

Jag funderade lite mer över det här, men glömde av att skriva.

Hur som helst, det vanligaste är någon form av hyperkorrektion, att skrivaren exempelvis skriver Benedikt, när han hör Benke.

Med det är det troligare att Anders själv kallade sig Anders, än Andrew eller något sådant. Om han gjorde det redan i Skottland går väl inte att veta, men som du säger, omöjligt är det ju inte.
Citera
2024-09-18, 09:38
  #98
Moderator
GreffueAnthoniuss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Hamilkar
Så kan man tycka. Men bönder hette saker i stil med Jöns på Norrgården* när ätten Bonde tog sitt namn, och det är heller för ingen del säkert att bonde betecknade lantbrukare i största allmänhet på den tiden - något annat än lantbrukare var det ju nästan inte möjligt att vara då - även om bonde rent etymologiskt betyder boende, bofast från början.

Sedan jag på 80-talet såg en Rolls Royce med registreringsskylten "BONDE" på Östermalm i Stockholm har jag funderat över detta. Det jag kommit fram till är att det är nån sorts signalering av sådana överlägsna ekonomiska/sociala resurser att man har råd med att kalla sig något så simpelt som bonde.

Och att det redan från början var så. En riddare i full rustning ingen skrattade åt, vad han än kallat sig. Men diskrepansen med namnet "bonde" gjorde att han märktes och fanns i allas medvetande för lång tid framåt. Varumärkespositionering.

Riddare Vinter och Sommar, Sol och Vår, Dag och Natt eller vad det nu var han kallade sig mindes däremot ingen. Trots lika påkostad rustning. Men "Bonde" talades det länge om i stugorna.

"Trolle" är nog samma tänk.
__________________
Senast redigerad av GreffueAnthonius 2024-09-18 kl. 10:05.
Citera
2024-09-18, 11:09
  #99
Medlem
Nisse Gandhis avatar
Vissa ”fina” adliga namn togs under samma tidsperiod som vanliga borgliga släktnamn blev vanliga. Trots att det har gått flera hundra år finns det i dag ibland bara en handfull personer med det adliga och tagna efternamnet,men tusentals bär det borgliga och tagna efternamnet.

Begriper inte varför det är så. Adliga familjer hade kanske inget intresse av att föröka sig lika mycket som borgliga familjer.
Citera
2024-09-18, 16:15
  #100
Medlem
Pusts avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Nisse Gandhi
Vissa ”fina” adliga namn togs under samma tidsperiod som vanliga borgliga släktnamn blev vanliga. Trots att det har gått flera hundra år finns det i dag ibland bara en handfull personer med det adliga och tagna efternamnet,men tusentals bär det borgliga och tagna efternamnet.

Begriper inte varför det är så. Adliga familjer hade kanske inget intresse av att föröka sig lika mycket som borgliga familjer.

Var det inte så att innan namnlagen kom 1901 som skyddade alla befintliga släktnamn så var alla namn förutom de adliga fria att ta? Det var väl en del som bytte bort sina patronymikon mot borgerliga naturnamn och dylikt innan lagen inrättades. Min farfars morfars far tog på 1800-talet släktnamnet Edberg och hans barnbarn strök patronymikonet Isaksson (han hette tidigare Isaksson Edberg) till att bara heta Edberg när namnlagen togs i bruk. När lagen kom var det nog många som stod där med sina jättevanliga patronymikon Andersson och Johansson som numera hade blivit deras släktnamn och kände sig dumma som inte hade passat på innan. När de var trötta på all förväxling och post som kom fel och ville byta så var de numera tvungna att hitta på ett eget som ingen annan hette.
Citera
2024-09-18, 16:19
  #101
Avstängd
Timothy.McVeighs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av CP-Fisk
Tror du dagens horkung tilltalas Bernadotte, Carl eller Gustaf?
Inget av ovanstående, jag har ju däremot hört att han kallas hans majeståt konungen.
Fint ska det ju vara när man tilltalar kungen.
Citera
2024-09-19, 00:00
  #102
Moderator
Hamilkars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Pust
Var det inte så att innan namnlagen kom 1901 som skyddade alla befintliga släktnamn så var alla namn förutom de adliga fria att ta?
Jo, precis så var det. Och det gör att det ofta finns väldigt många olika släkter med ett visst borgerligt efternamn. Det finns till exempel mer än femtio obesläktade familjer som bär det ändå inte jättevanliga (totalt 1363 bärare av namnet som efternamn) efternamnet Björling. Alltså i snitt runt tjugosex namnbärare per släkt för efternamnet Björling. Det finns många adelssläkter med långt fler medlemmar än så.
Citera
  • 8
  • 9

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in