Citat:
Ursprungligen postat av
qh
Alla generationer har haft nya saker som man behöver lära sig. Det är sant att den tekniska utvecklingen inte gick så fort för 200 år sedan, men det har ändå alltid skett en förändring i hur saker och ting fungerar mellan att folk växt upp (0-20 år) till när de är 50-60 år gamla. Var man t.ex. född 1880 så var bilen troligtvis inte en så stor del av ens uppväxt. När man fyllde 50 så fanns det tydligen 150 000 bilar i Sverige (källa:
https://www.so-rummet.se/kategorier/bilens-historia#).
Var man född 1970 så fanns inte smartphones, bankID, och massor med andra innovationer, som man tvingats lära sig. Dessutom blev det mer eller mindre krav på att kunna perfekt engelska för att kunna klara sig. Alla generationer, förutom 40-talisterna, har lärt sig nya saker efter de var 20. Nu ser vi artiklar om hur hemskt komplicerat samhället har blivit, och hur 80-åringar inte klarar av något. Det man aldrig ser är att någon ifrågasätter varför 40-talisterna inte lärde sig engelska på 80-talet, hur en dator funkade på 90-talet, och massor som de bara låtit bli att lära sig.
Är 40-talisterna unika i att de totalvägrat att ta till sig någonting som kom efter de var unga?
Nu känner jag inte igen trådstarten: Nu är mina föräldrar födda på slutet av 30talet och inte 40talet.
Men de jag träffar på kan alla skapligt hantera en dator och en smartphone samt föra enklare konversation på Engelska. Även om man nu börjar märka att det börjar bli svårare, men det är snarare så att minnet och vissa saker man lärt sig senare i livet börjar falna när man närmar sig 90.
Snarare är väl 30 och 40 talister de som fått anpassa sig mest och lära sig nya saker.
Farsan började direkt efter folkskolan på ett mindre snickeri, sen fick han erbjuddande om att flytta till stan och fick utbildning innom en större fabrik pluggade på kvällstid för att bli ekonom och började jobba som kalkylator innom företaget. Nu var det fortfarande enkla räknemaskiner, skrivmaskiner och papper som gällde. på 70talet kom de första datorerna, på 80talet kom PCn och Dos, 90talet Windows och mobiltelefoner. Någon gång i mitten av 70talet fick han börja plugga engelska på jobbet.
När farsan gick i pension 2008 hade han, laptop, smart telefon och skötte en hel del av sitt arbete på Engelska.
Däremot så skulle jag säga att mycket brister hos de unga som nu kommer ut både gällande tekniskt förståelse och språk.
Visst många kan hantera en App, men när nåt annat strular är de helt tappade och de har ett bättre uttal(Mer Amerikanskt) jämfört med oss äldre. Men de hänger inte med när de pratar med en Engelsman och saknar en hel del ordförståelse och är gramatiskt handikappade t.o.m. jämfört med mig som har en släng av dyselexsi.
Däremot så är det nog så att det TS ser är att vi människor i sluttampen av livet börjar tappa förmågor, och då oftast de vi lärt oss senare i livet.
Så många äldre har svårt att lära sig nya saker(Efter70) och efter 80 börjar man tappa det man lärt sig i meddelåldern.
Men TS är nog för obildbar för att ta till sig sådanna lärdommar.