Citat:
Ursprungligen postat av
Diamondgrit
Jag skulle vilja säga: njäe. Snarare:
1. titta (detta ska såklart pågå kontinuerligt när man kör)
2. placera dig rätt om möjligt
3. signalera
4. vänta på att det finns ett hål (finns omedelbart om steg 2 lyckades)
5. byt fil
6. sluta signalera
Dessutom lär ju körskolan ut att titta först eftersom annars skulle eleven blinka i typ en minut innan det blir något filbyte.
Egentligen inte. Körriktningsvisaren är en varningslampa som visar att du kommer att, eller åtminstone ämnar att, färdas i den riktningen. Sen används det självklart som en "snälla flytta dig så jag också kan köra där". Men du måste ju enligt lag signalera även om det inte finns någon i vägen. Till och med om du är helt ensam på vägen.
Citat:
Ursprungligen postat av
Bogandoff
Tycker frågan är helt meningslös.
Att titta i sidospegeln och sedan signalera eller tvärt om tar knappt någon sekund, förarna i de andra körfälten har inte heller någon möjlighet att se att du sneglade i sidospegeln. Det vill säga att oavsett vilken metod du använder dig av så kommer dina medtrafikanter enbart reagera på när du börjar signalera. Så då är det bara göra som man själv tycker är lättast.
Två bra inlägg (inte de enda i tråden…) som jag väljer att svara på.
Din förklarar saken på ett bra sätt.
Att tillägga så finns det inget förbud i TF att man inte får variera på denna ordning inför en manöver. Så det är alltså tillåtet att välja att blinka först, sen kontrollera, och om allt är ok slutligen utföra manövern.
Det är t o m så att det lärs ut av körskolor, då det beroende på aktuell situation och plats kan skilja vad som är bästa praxis.
Jag tar två exempel på detta för att visualisera detta.
1. Man står parkerad mellan bilar utmed trottoaren på en ganska tätt trafikerad gata, och vill köra ut. Det är relativt kort siktsträcka och därmed dåligt med plats och tid för andra trafikanter att hinna upptäcka och reagera på en blinkers om man vill köra ut.
I detta exempel är de mer primärt att man själv verkligen kontrollerar och är beredd när ett tillfälle för utfart kommer, och alltså viktigast att först titta sen blinka när man ser att man kan köra ut.
Att i det läget först blinka och vänta på att nån ska hinna se, kanske bromsa in och öka risker för påkörning bakifrån, för att man ska kunna köra ut blir i min värld inte det bästa.
2. Man kör på en väg och ska via en påfart ner på en trafikled.
Här kan det absolut vara en bättre praxis att slå på blinkersen redan långt uppe på påfarten då det visar trafikanterna på trafikleden att du kommer (mindre risk att missa det med blinkande ljus på fordonet än utan) samt att du har ”redan har bestämt dig” att du ska ut (ganska många velar ju utan blinkers medan slutet på påfarten närmar sig och paniken är på väg, och där antingen börjar bromsa ner eller tvingas fortsätta på vägkanten….) och altså visar lite pondus i trafiken.
Detta gör att de på trafikleden får mer tid att upptäcka dig och vid behov skapa en lucka genom att korrigera hastigheten eller byta fil. Detta förfarande lärde körskolan ut när jag tog behörighet för lastbil och det funkar mycket bra i t ex storstäder där det ofta är tät trafik och folk kan ha ”skygglappar” och inte gärna vill släppa in andra som inte tydligt visar vad de vill göra och har lite pondus och ”står på sig”
Allt ska självklart ske med gott omdöme och hänsyn, och är inte menat som att man ska buffla sig fram i trafiken.