HVB-hemmet Allviken i Uppland har de senaste sju åren mottagit över 100 anmälningar om allvarliga missförhållanden, inklusive droger, våld och olämplig personal. Trots detta har hemmet fått utöka sin verksamhet två gånger och gjorde en vinst på 10 miljoner kronor förra året. Hugo, som placerades på hemmet efter en överdos, vittnar om en miljö där cannabis flödade och drogtester manipulerades.
Sveriges Radio granskar
Ägaren M*rielle R*gv*ls, 41, som driver hemmet med inriktning på unga män med drog- och kriminalitetsproblematik, lever ihop med den 17 år yngre M*jid Moh*mm*di, 24. M*jid förekommer i rättsfall enligt offentliga dokument. Han flyttade in hos M*rielle när han var 21 och hon 37, vilket väcker frågor om lämpligheten i att en socionom som arbetar med utsatta ungdomar lever tillsammans med en mycket ung person med kriminellt förflutet – särskilt med tanke på verksamhetens målgrupp och syfte.
Många frågor som väcks här, både vad gäller hemmet så väl som ägaren. Vad görs för att ägare och personal ska granskas hårdare för att säkerställa en lämplig miljö för de unga? Hur etiskt är det att en verksamhet för utsatta ungdomar prioriterar vinst när grundläggande trygghet och säkerhet brister, och varför finns inga kontrollfunktioner för detta?
* = a