• 1
  • 2
2025-01-05, 17:33
  #13
Medlem
GoggeGogeliuss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bone Collector
Fel.
The term "World War I" was coined by Time magazine on page 28 of its June 12, 1939, issue. In the same article, on page 32, the term "World War II" was first used speculatively to describe the upcoming war.
The first use for the actual war came in its issue of September 11, 1939.

One week earlier, on September 4, the day after France and the United Kingdom declared war on Germany,
the Danish newspaper Kristeligt Dagblad used the term on its front page, saying "The Second World War broke out yesterday at 11 a.m."
https://en.wikipedia.org/wiki/World_war

Fel och fel, mina källor är bl a prof Victor D Hanson. Det är en enorm skillnad på när en enskild tidning/tidskrift använder ett begrepp och när det blir s a s vardagsmat i vardagsprat.
Citera
2025-01-05, 17:34
  #14
Medlem
Melange5738s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Gubben
Första världskriget kallades väl "the great war" då trodde man inte att det kunde bli fler eller värre.

I Storbritannien ja. Tror jänkarna kallade det första världskriget direkt när de gick in.
Citera
2025-01-05, 17:48
  #15
Medlem
Politiskt sett med så många länder som var på olika platser i världen och hade kolonier samt alla olika allianser som fanns så var det nog en del som diskuterade möjligheten av ett stort krig som pågick på flera ställen i världen samtidigt.

Så 1880-talet ja, även direkt när the great war bröt ut 2014 så tänkte man att det blir ett världskrig. Tanken fanns väl inte riktigt där att det skulle vara det sista stora kriget utan man känner människan och vet att det blir fler krig.

Freden mot slutet av ww1 blev väl också sådan att många pratade om stort svek och revanch, inte direkt att tanken på evig fred uppstod om man får säga som så.

Det nämndes en tysk tidigare i tråden som var tidigt ute med första världskriget. Jag hittade även en brittisk militär Charles á Court Repington som ska ha givit ut en publikation 1920 med namnet första världskriget.

https://archive.org/details/firstworldwar19101repiuoft

https://en.wikipedia.org/wiki/Charle...ourt_Repington

Men som tråden redan fastställs, helt och fullt fick inte the great war sitt namn first world war förrän 1939, men att den fick sitt nya namn såpass snabbt visar att folk var medvetna om att det blir fler världskrig, därav att man kan se namnet första världskriget redan före andra världskriget startade.

Lite ungefär som vi redan pratar om tredje världskriget.
Citera
2025-01-05, 17:53
  #16
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av VoldemortZelenskyj
1937, då Japan invaderade Kina.

Japan invaderade Kina redan 1931 (Manchuriet), och det fortsatte sedan med diverse skärmytslingar.

Framtidens historiker (för de är väl de som myntar dylika begrepp) kommer troligen att betrakta WWI och WWII som delar av samma krig.
Citera
2025-01-05, 18:36
  #17
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av ZiggeZiggarett
Andra världskriget.

Det första kallade man Stora Kriget till en början.

Nix. Bara som Ett exempel så beskrev man det som att andra världskriget hade startat i samband med Tysklands anfall mot Polen under en nyhetsbulletin 1939.
Citera
2025-01-05, 19:02
  #18
Medlem
Batagares avatar
Under konfliktens tidiga skede hade kriget ännu inte hunnit bli ett fullkomligt "världskrig" med strider världen runt. Begreppet "världskrig" var fortfarande starkt associerat med första världskriget, vilket även in på sent 1930-tal kallades "världskriget" i svensk facklitteratur.

Av detta kom konflikten initialt att benämnas "stormaktskriget" i Sverige. Efter attacken mot Pearl Harbor 7 december 1941, som början av stillahavskriget, var detta dock inte längre fallet, varvid "världskriget", det vill säga första världskriget, började kallas "förra världskriget". /Wikipedia
Citera
2025-01-10, 23:46
  #19
Medlem
Neksnors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Gubben
Första världskriget kallades väl "the great war" då trodde man inte att det kunde bli fler eller värre.
Jag var onödigt petig i trådstarten, det jag menade var mer när man började se det som ett stort krig istället för flera mindre.
Citat:
Ursprungligen postat av TurretWithHatch
Precis. Jag funderar på om inte världskrig blev myntat som begrepp 1914 för att ca. 20 år innan så utkom H.G Wells med sin bok The War of the Worlds. Den boken innehöll dock science fiction och handlade om krig mellan olika planeter i solsystemet. Eftersom boken då var relativt ny kan den ju ha influerat användandet av termen världskrig, även om det egentligen inte var ett världskrig i dess rätta bemärkelse.

Var ju supermakterna i världen som krigade (endast omkring 30 nationer krigade). Ett riktigt världskrig kräver nog snarare över 100 deltagande nationer eftersom det finns runt 200 nationer.
Intressant att den boken kan ha bidragit till (populariserat?) namnet "världskrig" istället för exempelvis "andra stora kriget".

Fascinerande att ordet, inte bara något "stor krig"-uttryck, i några fall dök upp väldigt kort efter det vi idag brukar kalla krigsutbrotten.

Många är tackade, få är nämnda.
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in