• 2
  • 3
Igår, 12:59
  #25
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av diseuse
Oavsett om det är lätt eller svårt att hitta rätt kompetens så känns det väl rättvist om ens ersättning står i proportion till det värde man skapar.

Låt mig ge ett exempel. Säg att du har en folkkär författare som är populär över hela världen. Deras senaste bok säljer en miljard exemplar. Säg att en typisk bok har försäljningspriset 100 kronor. Hur stor andel av detta värde har författaren bidragit med? En viss del av värdet har skapats av tryckarna, typsättarna, konstnären som designade omslaget, med flera. Men alla dessa icke-författare hade å andra sidan kunnat göra ett lika bra jobb även om innehållet i boken vore substanslös rappakalja som ingen ville betala för. Så säg att 10% av bokens värde tillfaller författaren. Det tycker jag inte låter som en överdrivet hög andel. 10% av 100 kronor, det blir 10 kronor per såld bok. Med en miljard sålda böcker blir det tio miljarder kronor till författaren. Sen kan man naturligtvis diskutera hur mycket författaren ska betala i skatt, men i det här fiktiva exemplet tycker jag inte det låter som en så absurt hög lön före skatt.

Samma sak gäller för företag. En kompetent vd kan i vissa fall vara det som avgör om man får några procent högre omsättning ett givet år. Precis som författaren är avgörande för om en bok är en bestseller eller dynga, även om andra personers arbete också krävs för att boken ska bli utgiven. Några procent högre omsättning för ett företag kanske inte låter som så mycket, men för ett stort bolag kan det bli mycket pengar. Om man låter vd:n erhålla en viss andel av detta värde de bidragit till, ptja... då blir deras lön rätt hög.
Här är ett annat exempel. Astra. Under 70-80-talet arbetar en forskargrupp på Astra med att försöka få fram en protonpumpshämmare. Ledningen tror inte på projektet och försöker ideligen få det nedlagt. Chefen för forskargruppen ber mer eller mindre på sina bara knän att få fortsätta och gruppens forskning fortgår på nåder. Slutligen får man fram en produkt som går in i kliniska studier.

Medan detta pågår är Håkan Mogren vd för chokladfabriken Marabou.

1988 lanseras Losec och blir svensk forsknings största framgång på decennier. Samma år anställs Mogren som vd på Astra.
Astra blir under en tid Sveriges mest framgångsrika företag och gör miljardvinster. Mogren får Sveriges vid denna tid fetaste bonusar under sin tid på Astra 1988-99, bl a en pensionsbonus värd 100 miljoner.

Medlemmarna i forskargruppen som under åratal i motvind tog fram Losec fick inga feta bonusar.
Citera
  • 2
  • 3

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in