Citat:
Ursprungligen postat av gart
(Och jag tackar *återigen* för mycket informativa svar! Kul!)
...meningsutbyte får fortsätta.
Citat:
Nu är jag lite förvirrad... är kungen svenska krigsmaktens högsta befälhavare eller är han det inte? Eller var han det fram till 1974 och därefter ej? Eller, är kungen någon som man hälsar på med blanka stövlar men har noll och ingen befogenhet att utdela några som helst order?
Jag förstår förvirringen. Den uppstår ofta även när man skall förklara förklara för utlänningar hur det fungerar. Kungen var formellt ÖB tom 1974, därefter kallas det "främste företrädare". ÖB i praktiken är Syrén, men regeringen äe chef över honom, men är ändå inte ÖB - ovanligt och dumt, egentligen.
Citat:
Det rimliga, när det gäller den svenska militären, borde väl vara att den folkvalda makten (riksdag, statsminister & försvarsminister då, får man anta) tar de övergripande besluten och lämnar det operativa utförandet åt de professionella militärerna? Självfallet bör den folkvalda maktens befogenheter gällande detta regleras i grundlag.
Jo, så är ju tanken, vilket det även är i länder som Norge, Danmark och Finland, fast de har andra konstruktioner.
Citat:
Att ha en kung tillsatt på arvsmeriter som har befogenheter att beordra ut tunga beväpnade styrkor känns helt rubbat. Jag hoppas innerligt att vi inte har det så i Sverige.
Det kan väl i och för sig vara riktigt, även om den folkvalda aspekten knappast i sig borgar för att besluten i sig är kloka. Inte alla svenskar skulle föredra Bush och Rumsfelt framför Carl XVI Gustaf som ledare. Men kungen har så klart ingen reell beälsrätt över de operativa besluten, utan hans viktiga och helt avgörande roll är att vara den samlande symboliska gestalten.
Citat:
Jag fikar ju i den här tråden lite efter vilka möjligheter som finns att lägga ut statschefens åtaganden på andra ämbeten. I det här fallet känns det perfekt att statsministern är "statschef i fråga om handhavandet av pappersarbete gällande svenska och utländska ambassadörer". Eller?
Tekniskt är det förstås fullt möjligt att dela upp kungens uppgifter på statsministern och talmannen. Däremot tror jag som monarkist att det vore djupt olyckligt och skadligt för landet. Ingen annan funktion än kungen kan upparbeta ett så starkt historiskt och kulturellt symbolvärde, vilekt i vår lätt rotlösa tillvaro är en oerhörd tillgång.
Citat:
Intressant, vilka mönster var det vi lämnade och varför? Vilken ideologi var det som fick "oss" att göra detta?
Jag tänker t ex på att "vi" lämnade ett befälsystem 1972 som var rätt likt omvärldens, med underbefäl, underofficerare och officerare. Men även i skolan så avskaffade ordnings- och uppförandebetygen, kristendomsundervisningen och läroverken = studentexemen. I det allmänna samhällslivet genomförden "Du-reformen" till stort förfång för den befriande distans som kan behövas mellan hög och låg. Säkert kan ett stort antal andra exempel anföras. I en annan tråd har jag ondgjort mig över att landshövdingen i Stockholm inte tituleras Överståthållare längre osv.
Min tolkning är att det är den svenska varianten på socialism, med sitt intresse av utjämning som lett fram till detta. Den svenska avundsjukan att ingen skall vara förmer, framför allt inte om vederbörande förtjänar det, hjälper till också.
Citat:
Vad i statschefsfunktionen är det som inte skulle kunna utföras av vårt nuvarande statsministerämbete i sin nuvarande form? Alltså, till och med att det vore praktiskt att göra så?
Praktiskt är en sak, men min invändning är att det är olämpligt därför att det har ett så stort kulturellt värde att behålla den monarkiska principen. Bryr man sig inte om sådant utan bara bryr sig om det tekniska så kan säkert allt utom att ta emot truppen vid högvaktsavlösningen fördelas på valda politiker.
Citat:
Ja, jo, jag har också förstått att man slänger fram tunga gubben när det andra landet slänger fram tunga gubben. Men om det bara handlar om att slänga fram tunga gubben, så struntar väl det andra landet i exakt vem det är, så länge den gubbe (eller, för all del, gumma, jag är inte den som är den) man slänger fram är den tyngsta? Vilket, för att följa min tidigare tankegång, borde kunna vara vår statsminister.
(Är jag fel ute när jag känner att jag närmar mig USAs modell nu? Där statschef och regeringschef är samma person?)
Litet så är det. USAs och Frankrikes presidenter kan vara hur mäktiga som helst, men de blir aldrig kungar, och därmed står de alltid litet ett trappsteg nedanför i det internationella umgänget. Den sociala styrkan i att ha en position som inte är ett resultat av ett valtillfälle är oerhörd i sådana lägen. En stor tillgång för ett litet land som Sverige alltså.
Jo, Du närmar Dig nog den amerikanska idén, men den kan ju utformas på olika sätt förstås.