Citat:
Ett valsystem ska ha allmänhetens förtroende och fungera korrekt. Därför är det viktigt att kunna överklaga om man misstänker att någonting har blivit fel.
Beslut som valmyndigheterna fattar om val kan överklagas hos Valprövningsnämnden. Både enskilda personer och partier kan överklaga valresultatet, om de anser att Valmyndigheten eller någon annan myndighet handlat felaktigt.
Hur överklagar man?
Man måste överklaga inom en viss tid och man måste göra det skriftligen. Den som vill klaga över utgången av ett val måste inom tio dagar efter det att valresultatet kungjorts skicka in ett brev till den myndighet som fattat beslutet och i brevet beskriva vad som är fel eller vilka misstag som kan ha begåtts.
Länsstyrelsen fastställer utgången av val till landstings- och kommunfullmäktige och Valmyndigheten fastställer utgången av val till riksdagen och Europaparlamentet. Länsstyrelsen i Norrbottens län fastställer utgången av val till Sametinget. Den som vill överklaga riksdagsvalet ska alltså skriva till Valmyndigheten och den som vill överklaga ett landstings- eller kommunfullmäktigeval ska skriva till länsstyrelsen i det län där kommunen eller landstinget ligger.
Resultatet av riksdagsvalet kungörs genom en annons i Post- och Inrikes Tidningar. Resultaten i kommun- och landstingsvalen kungörs genom att protokoll över den slutliga rösträkningen läggs fram hos länsstyrelsen för granskning.
Vad är brottsligt?
Vissa regler om vad som är förbjudet vid val finns i Brottsbalkens Kap 17 Om brott mot allmän verksamhet m.m.
Där står det att det är förbjudet att försöka hindra eller förvanska resultatet av ett val eller en omröstning. Det är också förbjudet att ge eller ta emot belöning för att rösta på ett visst sätt eller för att inte rösta alls. Vidare får inte obehöriga ta reda på hur någon annan har röstat
Dessa händelser kan inte överklagas via Valprövningsnämnden utan anmäls till polisen och kan prövas i allmän domstol.
http://www.val.se/det_svenska_valsys...aga/index.html