• 2
  • 3
2009-02-22, 19:07
  #25
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av impieteer
Länder kan inte gå i konkurs, nej. Det skulle ju krävas en överstatlig konkursförvaltare som tar över landet och likviderar det för att betala så mycket av skulderna som möjligt, och något sådant finns ju inte.

Jasså inte?
http://www.e24.se/samhallsekonomi/va...el_1005615.e24
Citera
2009-02-22, 19:10
  #26
Medlem
Cadenzas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Carma
Jasså inte?
http://www.e24.se/samhallsekonomi/va...el_1005615.e24
Nej. Det där är inte "konkurs" i egentlig mening. Skulle det bli så att USA inte kan betala räntan på sina skulder så kommer de väl helt enkelt att ställa in betalningarna och så får borgenärerna finna sig i det, alternativt får borgernärerna invadera landet och ta det de ska ha (händer inte).
Citera
2009-02-22, 19:17
  #27
Moderator
impieteers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Carma
Jasså inte?
http://www.e24.se/samhallsekonomi/va...el_1005615.e24

Fast det är ju ingen konkurs. Det bara låter bra att säga ordet konkurs för att få rubriker. Ett land kan inte gå i konkurs som ett företag kan gå i konkurs. Oavsett hur mycket ett land misskötts ekonomiskt så händer inte samma sak som med ett företag. Du säljer inte av tillgångarna för att betala så mycket som möjligt av skulderna för att sedan upplösa landet.
Citera
2009-02-22, 19:19
  #28
Medlem
Kivans avatar
USA är inte ett land, det är en federation (hint: namnet).
Citera
2009-02-22, 19:21
  #29
Medlem
Cadenzas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kivan
USA är inte ett land, det är en federation (hint: namnet).
Så analt av dig
Citera
2009-02-22, 20:25
  #30
Medlem
Kivans avatar
Är det inte meningen att man ska vara det när man diskuterar juridik och bokföring?
Citera
2009-04-16, 19:42
  #31
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Sölffmynt
Centralbanker har i allmänhet stora reserver i form av värdepapper (valutareserver). Värdena ligger då i panträtt till stenhus och villatomter, i gruvor och pappersmaskiner, i skogar och åkrar, i lastbilar och fartyg. Är det tillräckligt hårda tillgångar?

men vad händer när staten lr privatbanken inte kan betala tillbaka lånet till centralbanken? kan centralbanken då kräva ut panten och ta över ex stenhus, villatomter, gruvor, skogar, åkrar etc? vad ska dem med det till? går det till aktieägarna i centralbankerna?? och i så fall, vilka är aktieägarna? och brukar dem få utdelning på sina aktier lr nöjer dem med att ha inflytande på marknaden via styrräntan?
Citera
2009-04-20, 19:25
  #32
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av nog.nog
men vad händer när staten lr privatbanken inte kan betala tillbaka lånet till centralbanken? kan centralbanken då kräva ut panten och ta över ex stenhus, villatomter, gruvor, skogar, åkrar etc?
Om en bank inte kan refinansiera sina lån så brukar den få göra en nyemission, d.v.s. ta in nytt kapital från ägarna. Om inte det går så blir banken vanligtvis antingen uppköpt av någon annan bank (exv. Bear Stearns och Countrywide) eller konfiskerad av staten (exv. Northern Rock och Carnegie).

Citat:
Ursprungligen postat av nog.nog
vad ska dem med det till?
Man gör en pantrealisation (säljer panten). Vad skulle man ha gjort om säkerheten hade legat i guldtackor, tror du?

Citat:
Ursprungligen postat av nog.nog
går det till aktieägarna i centralbankerna?? och i så fall, vilka är aktieägarna? och brukar dem få utdelning på sina aktier lr nöjer dem med att ha inflytande på marknaden via styrräntan?
Det där har vi diskuterat förut. I de centralbanker som har inslag av privat kapital styrs inte räntan, eller centralbankerna över huvud taget, av de privata aktörerna. Orsaken till att man alls har ett sådan system är att det är billigare för staten att tvinga dem som utnyttjar centralbankens tjänster att också finansiera den.

Hade vi haft ett system utan en statligt kontrollerad centralbank så är det också rimligt att tänka sig att de stora affärsbankerna skulle starta ett gemensamt clearinghus för betalningar, som i praktiken skulle ha blivit en privat centralbank. Det är inte så att centralbankerna finns för att det är roligt att ha en; de fyller en funktion i ett avancerat samhälle.
Citera
2009-04-29, 20:39
  #33
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av nog.nog
Precis som rubriken, kan en konstant ökad statsskuld leda till att folket till slut förlorar hela landet?

Skulden kan vara i dels egen valuta samt utländsk valuta.

I fallet egen valuta kan man undvika att hamna i situationen att inte kunna betala räntor. Det går till så att Centralbanken köper upp statspapper för nyskapade pengar. När sedan obligationen förfaller uppstår en vinst i Centrabanken som den kan levera till staten, som då får pengar att betala ränta (och amortera). Naturligtvis ökar penningmängden då och driver fram inflation, vilket sänker värdet på skulden, och tar pengar från de som har.

Titta gärna på vad FED ägnar sig åt för närvarande.

Med en utlandsskuld går processen inte lika bra, då en penningmängdsökning sänker den egna valutan och skulden blir intakt. Emellertid disponerar staten över de nyskapade pengarna och kan använda dessa. De som har pengar får betala noten i form av bortinflaterade pengar.

Den här processen pågår kontinuerligt i alla? länder, men vanligtvis i måttlig omfattning. I nuläget skulle jag säga att den rullar på i ganska hög omfattning på sina håll.
Citera
  • 2
  • 3

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in