Citat:
Ursprungligen postat av duucken
Hejsan!
Det är nu så att jag vill uppgradera min dator litegranna, jag har ASUS p5e3 moderkort och det stödjer ram minnen upp till 1600Mhz, har en Intel Core 2 Duo E8500 3.16Ghz som ni alla vet är på 1333Mhz och min fråga är nu, jag har 2gb 1333Mhz Corsair dom med lite kylflensar på och vill uppgradera till 4gb, är det bättre då att jag köper 4gb ram minne på 1600Mhz eller köper till 2gb exakt likadana som jag redan har? vill få ut max prestanda osv
Mvh
Gör som du vill med minnena. Om jag var du, skulle jag köpa de billigaste (fast av ett känt märke alltså, inte 'piratminnen'
).
Det skall stå klart för dig att din minnesbuss, om du inte klockat din processor, går i 667MHz, så du skulle klara dig på e5300 DDR2-minnen (dvs 667MHz max).
Nu har du minnen med dubbla den hastigheten, och enbart om du ställer upp minnesmultipeln i BIOS, utnyttjar du hela dina nuvarande minnen.
Det skall också sägas att minnesmultipeln (I ditt fall - max x2) ger ytte-pytte-lite i prestanda, och det är totala processorhastigheten som påverkar nämnvärt.
"Som vi alla vet, går din minnesbuss troligvis i 667MHz just nu", och du har nästintill noll av att uppgradera dina minnen ännu mer, OM du inte är ute efter att klocka FSB. FSB kommer att arbeta i 333MHz (667 med DDR2) hur mycket du än ställer din minnesmultipel till, och minnet är inte flaskhalsen, så du har mycket lite (inget du skulle märka i applikationer) för att försöka köra snabbare och snabbare minnen - när den stora prestandaökningen finns i FSBx9.5 (i ditt fall), dvs totala klockfrekvensen för processorn.
Lycka till, mitt råd är att köpa ett identiskt par minne till de du har, om du vill ha 4GB. Eller ett par billigare, pc6400 (800MHz), som ändå kommer att ge dig visst klockningsutrymme. Fast det är nog mest stabilt om du köper de du redan vet fungerar.
EDIT: En kort sammafattning:
Din dator arbetar snabbare om du har 4GB billiga pc6400 DDR2, och klockar upp FSB till 400MHz (800MHz DDR2), vilket med e8500 ger 3.8GHz.
ÄN...
...om du köper 1600MHz-minnen, och ställer upp minnesmultipeln i BIOS, så att "hela" minnet utnyttjas, men behåller FSB (och därmed totala processorfrekvensen).
Skillnad på minneshastighet går att se i syntetiska tester, men är ofta så liten att den inte märks i "reellt" användande, eftersom minnet ändå är så mycket snabbare än resten av datorns kompoenter.