Citat:
Ursprungligen postat av ayanamii
EU har frihandel ja, och det är väl ungefär det enda som är bra. I övrigt sysslar de mest med massa ickeliberala regleringar av ett och annat. Läste idag senast om att de ska reglera hur utlandssamtal eller om det var sms får prissättas. Ofta är det inte småfrågorna i sig som är problemet utan att det är så många av dem så det till sist bara blir massa onödiga förbud.
Jo, men tanken är ju att ha en gemensam marknad, vilket förutsätter gemensamma regler. Men jag kan hålla med om att EU är problematiskt på många olika sätt som det ser ut idag och att unionen behöver förändras, sen angående förbud och liknande är det väl en fråga som får avgöras i varje enskilt fall. Själv är jag för den för att jag tror att det är ett projekt som verkar lovande inför framtiden och som är baserat på bra grunder.
Men att säga att EU "förkroppsligar socialism", är helt enkelt fel. Eu vilar på liberala värderingar och för en liberalt inspirerad politik, även om man knappast ligger längst ut på den liberala skalan. Det hela beror på vad du jämför med i sammanhanget, är du libertarian kan du säkerligen tycka att Eu för en väldigt problematisk politik inom nästan alla områden. Men å andra sidan är knappast libertarianism en realistiskt gångbar politisk utgångspunkt i dagsläget. Själv gillar jag Eu:s grundkoncept och tycker unionen är den enda vettiga framtiden om Europa vill kunna hävda sig mot andra växande marknader i framtiden. Men som sagt finns det väldigt många fel med unionen, helst skulle jag vilja se strukturen totalreviderad och att byråkratin minskar och makten ökar, för konceptet är i grunden bra.
Sen är inte Eu:s fria marknad den enda fördelen, från början var det ju som vi minns ett fredsprojekt, och det har lyckats väldigt väl med att föra Europa tillsammans. Euron står stark, samordningen länder emellan löser sig väldigt bra inom många områden och är en nödvändighet med transnationella problem som uppstår i och med globaliseringen och kommunikation/samordningsmöjligheterna det ger till exempel till organiserad brottslighet, Europas länder har inte råd att inte samarbeta.