Citat:
Ursprungligen postat av
Regulus
Ja, kilskriften utvecklades till en stavelseskrift. Detta komplicerades dock av att den tidigt kom att användas både för sumeriska och akkadiska, som inte alls är besläktade språk. Samma tecken kunde därför ljudas både på sumeriska och akkadiska, beroende på sammanhanget.
Ja, de skriftlärde; de läskunniga; de litterata i den akademiska eliten kunde redan läsa när de över tid utvecklade stavelseskriften (en tusenårsresa). ”Ögats skriftspråk” ger stöd för att (över tid) utveckla tecken till ”örats skriftskriftspråk”: piktogram > piktogram/logogram > piktogram/logogram/fonogram. Tar vi ett ytterligare ett tusenårssteg (c:a 1000 f.kr.) har människans språkliga förmåga utvecklat skriftsystemet till det första alfabetet (konsonantskrift; fenicisk abjad). År 1541 standardiseras svenskan för första gången i utgivningen av Gustav Vasas Bibel på basis av den tidens alfabet (dvs de antal år det tog att sammanställa den, c:a 1523-1541).
En redan läskunnig akademisk elit kokar över tid ihop texter som en statisk akademisk elit (vi, du och jag) inbillar sig att en icke läskunnig person ska kunna ljuda sig fram till betydelsen av. När det i själva verket förhåller sig precis tvärtom: den icke läskunnige måste göra exakt samma utvecklingsresa som den akademiska eliten har gjort över tid!
Den kunskapen saknar tyvärr ledarskribenten på DN (11-13/1/2025).