Skrev ett nyhetsbrev p detta tema:t
Skerligen lsvrt d det frklarar en hel del psykologiska begrepp kring liknande upplevelser och hur viktigt medknslan r fr vrt vlmende
Om medknsla
Detta nyhetsbrev handlar om medknsla och hur vi faktiskt kan va upp den (och varfr det r bra fr bde oss sjlva och omgivningen).
I slutet har jag en hgst personlig berttelse frn mitt eget liv, ngot jag verkligen hoppas du uppskattar.
Att lyssna p medan du lser
Sedan denna
(vill du hellre lsa nyhetsbrevet p min hemsida
gr du det hr
Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle. - Plato
Medknsla. Denna mnskliga frmga som kan beskrivas som en kombination av att knna vad andra knner tillsammans med nskan att de ska m bra och bli kvitt sina obehag.
Medknsla och mindfulness gr hand i hand, bde i vrt utvande och i de omrden i hjrnan och egenskaper hos sinnet vi strker genom detta. Varje gng vi stter oss ner och var mindfulness, varje gonblick vi accepterar och omfamnar en oroande tanke istllet fr att trycka bort den, kan ses som ett uttryck av medknsla till oss sjlva.
Ett uttryck av vr nskan att vi sjlva ska f m bra och bli fria frn vrt obehag. Medknsla r inte bara en absolut ndvndighet fr att vrt samhlle ska fungera, det r ocks ngot vi alla kan trna upp. Innan vi gr igenom hur, kan det vara p plats med lite motivation, hr r ngra av de positiva effekterna man hittat i studier p medknsla.
Positiva effekter av medknsla
En fundamental effekt av en kad medknsla r att vi knner nnu mer samhrighet med andra mnniskor. Detta ger mjliggr djupare relationer, mer meningsfulla sdana.
Rent fysiologiskt minskar stressreaktioner i kroppen hos mnniskor som fr va upp sin medknsla. Man kan ven se hur mngden nervceller i vagusnerven, den nerv frn hjrtat till hjrnan som reglerar vrt parasympatiska nervsystem kar.
Inte minst s visar ett flertal kurser i medknsla att deltagarna bde knner sig tryggare, mer tillfredsstllda med sina liv och fr enklare att hantera bde sina egna och andras knslor.
Otaliga forskningsexperiment visar dessutom att bde mnniskor och barn faktiskt blir lyckligare av ge gvor till andra, n att f gvor sjlva.
If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion. Dalai Lama
Och vrldens lyckligaste mnniska munken med hgst uppmtt aktivering i vnster frontallob, menade ven han att meditation i medknsla r det absolut viktigaste.
Kristin Neff som forskat p medknsla med oss sjlva har funnit att ju mer medknnande vi r mot oss sjlva, desto enklare hanterar vi en uppsj av svra situationer. Det r till och med viktigare n sjlvknslan fr en hlsosam sjlvbild.
Medknsla smittar! Nr mnniskor ser andra mnniskor beg altruistiska och medknnande handlingar blir de mer bengna att gra likadant, s nr du brjar va medknsla hjlper du ven din omgivning att bli mer medknnande. Men om det nu r bde medftt och s positivt fr vr hlsa, ja till och med smittsamt, varfr r inte alla mnniskor medknnande?
4 hinder fr medknsla
Fljande 4 hinder r vanliga i vr vg mot en kad medknsla fr oss sjlva och andra.
1. Jag frtjnar inte att m bra
Mnga mnniskor lever under tron att de mste gra ngot speciellt fr att f uppleva positiva knslor. Det kommer delvis frn vr kultur dr lycka och vlmende ofta likstlls med att prestera (vilket forskningen inte alls visar).
Att d brja visa medknsla med sig sjlv, att pltsligt tillta sig sjlv att m bra utan ngon speciell anledning kan d ses som ngot ofrsteligt. n svrare kan det bli om vi har massa frestllningar om hur vi frtjnar vrt lidande, om vi skuldbelgger oss fr saker som hnt oss i livet.
En lsning kan var att reflektera ver p vad du egentligen valt i livet?
Du har knappast valt dina frldrar eller dina gener. Du har heller inte valt ditt utseende, kroppslngd eller fysik. Hela din barndom, skolgngen och klasskamraterna r inte heller ngot val i ngon mening.
Och alla de knslomssiga mnster du br p frn denna tiden, hur alla dessa upplevelser format dig, r drfr inte heller ngot du valt. Allt ifrn temperament, till oskerheter, obehagliga minnen och personlighetsegenskaper du helst skulle slippa.
Denna frstelse fr hur lite vi faktiskt valt i livet, r ett frsta steg mot ett kat medknnande mot oss sjlva. Istllet fr att dma oss sjlva fr alla misstag vi tycker oss ha begtt eller lta sorgliga minnen och orttvisor under vr uppvxt, kan vi blicka framt och brja leva mer medknnande, i ett liv dr vi lter oss sjlva vara lyckliga i strre utstrckning.
Fr om vi fick valet mellan ett lyckligt liv och ett olyckligt liv, vem skulle frivilligt vlja det sistnmda? Tyvrr r livet inte s enkelt, vi tar med oss vrt bagage in i varje nytt gonblick, men s fort vi brjar visa medknsla med oss sjlva kan vi brja slppa p det hr bagaget, lite i taget.
2. Andra frtjnar sitt lidande
En annan svrighet nr vi var medknsla r uppfattningen att vissa mnniskor frtjnar sitt lidande. Vi lever i ett samhlle format av kristna vrderingar, dr syndare historiskt sett, skulle brinna i helvets eldar, knappast en behaglig vrme.
ven vr kulturs syn p brottslingar signalerar detta frtjnande av lidande, hur pedofiler, vldtktsmn, mrdare och andra kriminella ofta hngs ut och enligt vissa borde de f smaka p sin egen medicin, tyvrr fder vld oftast bara mer vld och ddstraff har heller inte visat ngot avskrckande effekt.
P det personliga planet har vi alla ngon gng skerligen blivit srade av mnniskor. Mnniskor vi drefter har vldigt svrt att knna medknsla fr och nskan om vlgng. Vi har istllet klart fr oss att deras intention var illvilja och frltelse str inte p kartan.
terigen, ligger en lsning i att se p vad dessa mnniskor valt i sitt liv, allt som lett fram till att de i ngon situation srade oss. Har de valt sin uppvxt? Sina gener? Sin personlighet? Sina frebilder, frldrarelationer och lrare? Sin klasstillhrighet, anstllning, chef? Sin hlsa och eventuella sjukdomar?
Om vi dessutom kikar p forskningen bakom beslut och moviation visar den fr det frsta att situationen, dagsformen och de knslor vi knner fr tillfllet i hgst grad pverkar vra beslut, snarare n vr personlighet (ven om mnniskor oftast tror det omvnda om andra, detta kallas det fundamentala attributitionsfelet).
Kanske srade personen oss inte ens avsiktligt, utan vi rkade bara vara en stock i floden som pltsligt krockade med en annan , dr ingen av dem valde sin kurs. Det ironiska r att ven om personlighetsegenskaper skulle varit den mest pverkande faktorn r inte heller det ngot vi valt.
Fr vem skulle frivilligt vlja att bli ngon som srar andra mnniskor, eller nnu vrre, en vldtktsman eller mrdare? Tyvrr r de stegen som leder till liknande brott s lnga och komplexa, allt ifrn en hotfull uppvxt, gener och utanfrskap har bidragit och det som utifrn ser ut som ett enda val har i sjlva verket varit tusentals.
Vi kan betrakta andra mnniskor som trd, och precis som med trd ser vi stammen och bladen men inte deras rtter, deras uppvxt och allt deras bagage. Vi har hela tiden ett val, att brja bli mer frstende fr vr omgivning och de komplexa mnster som rder och drmed ka vr frstelse fr andra mnniskors situation.