Jag undrar r det inte r ngon som ser vart hela den svenska debatten r p vg just nu?
Vi har sedan 20 r tillbaka en alltmer livskraftig feministisk rrelse som hela tiden lanserar nya tankar och pstenden om vrt samhlle. P ytan verkar dessa bra och svra att kritisera, d de syftar till att hjlpa en frment eftersatt grupp, kvinnorna. Ingen vgar drfr sga emot feministerna, utan de fr fritt spelrum och blir drfr hela tiden mer radikala. Ett klimat har lngsamt byggts upp dr de flesta unga mn p frgan om de r feminister inte vgar svara nej. Samhlls debatten har monopoliserats av feministerna och dissidenter, som Per Strm, frljligas och skrms till tystnad.
Jag tror att det var precis s hr nr marxism-leninismen infrdes i Sovjetunionen. En grymt eftersatt grupp, arbetare och bnder, hade tagit makten. Kommunismens tankar r p pappret goda, de syftar till att bygga ett drmsamhlle dr alla mnniskor har fri tillgng till de resurser de behver fr att leva och utvecklas. Det var vldigt svrt att kritisera de hr tankarna och de f kritiker som vgade yttra sig tystades.
Jag sger inte att man i Sverige kommer att g lika lngt som man gjorde i Sovjetunionen, men jag menar att den svenska politiska kulturen r beslktad med den ryska politiska kulturen och att de tv uppvisar stora likheter.
Den sovjetiska marxism-leninismen syftade till att bygga ett idealsamhlle, en utopi, dr alla mnniskor var lyckliga och med alla materiella behov tillfredsstllda. Detta drmsamhlle skulle skapas genom statliga ingripanden och styrning.
I Sverige ville Socialdemokraterna bygga ett liknande idealsamhlle, kallat Folkhemmet. Folkhemmet byggdes genom omfattande statliga ingripanden i ekonomin och genom en politik som uttalat syftade till att likrikta befolkningen genom att minska inkomstskillnader och lansera standardiserade lsningar som omfattade alla medborgare oavsett de ville delta eller ej, exempelvis statlig hlso- och sjukvrd, apotek, dagis, skola, universitet, lderdomshem och pensionssparande och till och med alkoholaffr.
Skillnaden mellan Sverige och Ryssland ligger i att Socialdemokraterna ville bygga sin utopi genom reformer, medan det sovjetiska kommunistpartiet mnade gra s genom en revolution. Mlet var dock det samma, att bygga ett helt nytt idealsamhlle, radikalt annorlunda frn det tidigare samhllet.
Tanken p att bygga ett drmsamhlle r inget nytt i rysk historia, utan har lnga historiska traditioner, med djupa rtter i en flertusenrig rysk historia. Sverige r ett av de lnder om genom historien haft mest kontakt med Ryssland. nda frn lngt innan vikingatiden reste svenskar till och handlade med Ryssland, vikingarna tog en aktiv roll i administrationen i Ryssland, byggde upp den frsta ryska staten och grundade den frsta ryska kejsartten, kallad Ruriks tt som kom att styra landet under flera hundra r. Ett intensivt tankeutbyte skedde, vikingarna pverkade Ryssland, men blev ocks sjlva pverkade. Den tidigare nordryska huvudstaden Novgorod lg avsevrt nrmare Sverige n Moskva, nrheten ledde till omfattande kontakter mellan Sverige, som d ocks omfattade Finland, och Ryssland.
Min teori r helt enkelt att den svenska politiska traditionen faktiskt r mycket lik den ryska, ven om vi, vilket s ofta r fallet, har mycket svrt att umgs med detta ett av vra nrmaste grannlnder, har haft omfattande konflikter med det och snarare r vana vid att alltid betona skillnaderna n likheterna (jmfr med den stndiga konflikten mellan kristna och muslimer, tv religioner som i praktiken tillber samma gud eller mellan judar och araber, tv semitiska folkslag eller varfr inte mellan Indian och Pakistan, Nord- och Sydkorea, Kina och Taiwan.
Varfr tar jag d upp all denna historia, vad har det med dagens svenska feminism att gra? Jo, eftersom att dagens feminism faller mycket vl in i det traditionella svenska och ryska historiska mnstret. Feminismen syftar till att undanrja vissa drag i vrt samhlle, att eliminera det faktum att det traditionellt sett funnits skillnader i beteende och arbetsuppgifter mellan mn och kvinnor, och istllet bygga upp ett nytt idealsamhlle dr det inte finns ngra skillnader mellan mn och kvinnor. Det nya idealsamhllet byggs bde genom att feminismens fresprkare frsker implementera den nya ideologin feminismen p sig sjlva och sina barn, har strikt knsneutral arbetsfrdelning i hemmet, p arbetsplatsen, och lter sina barn kalla varandra hen, sina sner leka med dockor och dttrar leka med lyftkranar och bilar. Idealsamhllet byggs ocks genom att staten aktivt sker att implementera den nya ideologin p sina medborgare genom att infra pappaledighet och ekonomiska frdelar fr familjer som fljer den nya statsnormen och p knsneutralt stt tar ut bde pappa- och mammaledighet.
Mlet r, att precis p samma stt som Socialdemokraterna ville genom reformer bygga idealsamhllet Folkhemmet, med avsaknad av klassklyftor, genom feministiska reformer bygga ett nytt feministiskt idealsamhlle med avsaknad av knsskillnader.
Feminismen r allts bara den senaste i raden av ideologier som understtts av statsmakten och implementerats p medborgarna. Tillvgagngsstten fr att implementera den av statsmakten understdda ideologin skiljer sig t mellan Ryssland och Sverige, i Ryssland infrs ideologin ofta mer hrhnt n hr och genom revolution, i Sverige sker infrande stegvis genom reformer. Mlet r dock det samma, att bygga ett nytt idealsamhlle. Kommer vi ngonsin att kunna skapa ett feministiskt idealsamhlle i Sverige? Troligen inte. P samma stt som det kommunistiska samhllet och Folkhemmet visade sig vara allfr verklighetsfrmmande fr att kunna fungera som lngsiktigt hllbara samhllslsningar kommer ven det feministiska samhllet att frbli en utopi, ett drmsamhlle som inte gr att frverkliga i praktiken och efter ngra decennier att ersttas av en nya statsbrande ideologi som ven den kommer att ptvingas medborgarna genom reformer.
__________________
Senast redigerad av itsok68 2014-01-07 kl. 19:00.