Den här tråden har mer och mer övergått till att centrera sig kring en användare i repetitiva inlägg. Jag tror det kan vara användbart med en
sammanfattning av vad som hänt under maj 2016. Jag kan ha missat en del, eftersom jag som andra drunknar i det flödet.
Ny ordförande för HD
Den 1 maj blev Stefan Lindskog ny ordförande för HD, vilket kanske kan komma att bli relevant. Lindskog har tidigare kritiserat den rättsliga processen mot Assange, vid en föreläsning i Australien 2013. Då var Lindskog justiteråd i HD och fick kritik för att han uttalade sig om fallet, och för Dagens Juridik sa han
att han skulle kunna frånsäga sig fallet Assange om det "i något avseende skulle hamna på hans bord i framtiden".
En debattartikel i Dagens Juridik spekulerar i att Lindskog gav ett förhandsbesked om HD:s syn på Assange-fallet.
Förhör?
Den 22 december trädde ett avtal mellan Sverige och Ecuador om ömsesidig rättslig hjälp i brottmål i kraft.
I mars i år har åklagarmyndigheten skrivit en ansökan som avsåg att följa det nya avtalet. Enligt
sin kronologi skickade de den "via Justitiedepartementet" den 8 mars. Datumet är minst 8 dagar missvisande då det i en
senare skrivelse står att det var den 16 mars som justiedepartementet sände ansökan till Ecuador. Huruvida detta då var direkt till rätt instans i Ecuador eller via en ambassad som vid tidigare kommunikation vet jag inte.
Så riktigt när begäran kommit fram är oklart, men troligen för flera veckor sen i alla fall. Något svar på denna begäran verkar inte ha kommit, och det är ont ens om spekulationer om varför.
Även i brist på nyheter om detta så är det något som pågått under hela maj.
Ny häktningsförhandling?
Den 9 maj lämnade JA:s advokater Per E. Samuelson och Thomas Olsson in en begäran till Stockholms tingsrätt om att det ska hållas en ny häktningsförhandling där de ska få läsa upp sms mellan JA och SW. De vill visa att "det inte föreligger sannolika skäl för den påstådda brottsmisstanken" och lämnar in en begäran till Stockholms tingsrätt om detta. De vill också att häktningen hävs efter FN-panelens bedömning att JA är godtyckligt frihetsberövad.
SW:s advokat Elisabeth Massi Fritz gjorde genast ett uttalande, och TT ersatte inom en timme(?) sin notis om detta med en som domineras av att Fritz uttalar sig negativt om deras begäran.
Den 17 maj
svarar Åklagarmyndigheten på yrkandet. De bestrider yrkandet att häktningen ska upphävas. Vad gäller muntlig förhandling så ser de ingen anledning till det, men motsätter sig det inte. Om det blir en så är de förhindrade den dag som försvaret har föreslagit, och de föreslår istället fyra nya datum, varav det första är två dagar efter att de kommer med förslaget!
Den 25 maj beslöt Stockholms tingsrätt att avslå yrkandena från försvaret. I beslutet skriver de om kommande förhör med JA och att häktningsbeslutet framstår som "verkningsfullt för att möjliggöra förhör med JA", vilket nog framstår som ett märkligt uttalande för de flesta som följt fallet. Även: "Det framstår samtidigt som att detta inte kan uppnås genom någon mindre ingripande åtgärd."
Vad gäller omförhandling så ser de inget behov, då "inga hinder föreligger mot att [JA] utvecklar sin talan avseende händelseförloppet mellan honom och målsäganden skriftligen". Vad gäller sms:en har det "redan varit föremål för prövning i målet".
I en
pressrelease samma dag tar de upp beslutet av fortsatt häktning, men nämner inte beslutet om ingen muntlig förhandling eller sms:en alls.
Ärendet i USA
Det är länge sen vi hörde något nytt om the sealed indictment mot Assange i USA.
På en FOIA-förfrågan om Wikileaks till US Department of Justics
får en Klippenstein svar att materialet han begärt "is located in an investigative file which is exempt from disclosure".