Den här undersökningen visar att andelen män som är barnlösa har ökat kraftigt sedan 90-talet. Det är främst låginkomstagare som väljs bort av svenska kvinnor. Dock så är det även betydligt färre högskoleutbildade män som har egna barn jämfört med kvinnor med samma utbildningsnivå. Undersökningen är gjord på 45-åringar så den här klyftan kommer förmodligen vara ännu större för dagens unga med tanke på att vi nu även har fått ett stort mansöverskott i befolkningen på senare år.
Citat:
Att färre män än kvinnor blir föräldrar är känt sedan tidigare. Och i de flesta samhällen som har studerats, är det just de fattiga männen som blir utan kvinnor och barn. Men det är mindre känt att gruppen barnlösa män växer i Sverige.
– Män som inte lyckas på arbetsmarknaden går helt enkelt inte hem hos kvinnorna, säger Marianne Sundström.
– Vår studie säger rätt mycket om det här förhållandet i stort. Dessa män riskerar ju också att få en ensam ålderdom. Barn brukar ofta hjälpa sina gamla föräldrar.
Marianne Sundström betonar också att dagens nya tekniker som kan motverka barnlöshet, som IVF och spermadonation, främst hjälper kvinnor att bli föräldrar.
För kvinnor är det viktigt att partnern har en hög lön vilket inte männen lägger någon stor vikt vid:
Citat:
Enligt en enkätundersökning som har genomförts i 30 länder om framtida partnerval, rankar långt fler unga kvinnor än unga män den tilltänkta partnerns ”framtida intjäningsförmåga” som en viktig faktor i sammanhanget.
Bland män i Sverige i åldrarna 25 till 45 år som har ett akademiskt arbete lever 73 procent i ett hushåll med barn. Bland arbetslösa eller långtidssjukskrivna män i samma ålder är siffran 23 procent. För jämnåriga kvinnor finns ingen sådan koppling till ställningen i arbetslivet.
https://fof.se/tidning/2018/8/artike...an-blir-pappor