Det finns självklart mycket som borde förändras och effektiviseras inom EU. Till exempel birde Europaparlamentets hela verksamhet flyttas från Strasbourg till Bryssel. Detta skulle enligt en beräkning gjord år 2014 spara in 0,1% av hela EU-budgeten eller 109 miljoner Euro. källa:
https://www.europarl.europa.eu/news/...och-strasbourg
Det enorma jordbruksstödet som länder som t ex Frankrike är väldigt beroende av skulle kunna minskas.
Kraven borde vara högre och straffen hårdare och mer resoluta mot de medlemsländer som naggar på grundläggande saker som yttrande- och pressfrihet.
Systemet är segt och utnyttjas i många fall genom åren.
Storbritannien har varit avigt inställt till väldigt mycket av det som EU har försökt förhandla fram genom åren.
Tanken med ett medlemskap, oavsett union eller förening, är att man ger och tar. Man kompromissar så att det blir win-win för de allra flesta.
Det är oerhörda avgifter som varje land betalar in. De rika länderna betalar in mer än de får i bidrag. I utbyte får de rika länderna mer kontroll över, och har mer att säga säga till om, de "fattigare" ländernas sätt att sköta sina länder. Vilket i sin tur ska gynna demokratiseringsprocesserna i dessa länder. Detta för att undvika att det blir som det blev i Ryssland 1991, med offantlig korruption och en allt fattigare pöbel.
Eller så var det tänkt i alla fall. Rumänien, Bulgarien och några andra länder har ju rätt mycket mer att förbättra på de områdena.
Det finns ju förstås den ekonomiska aspekten av det hela också.
Enligt en beräkning av EU-kommissionen tjänar Sverige 300 miljarder kronor varje år tack vare EU:s inre marknad. Det är inga småpotatis direkt. källa:
https://www.europaportalen.se/2019/1...a-eu-marknaden
Konkurrensen på varor och tjänster har efter EU-inträdet gjort många varor och tjänster rent realinkomstmässigt billigare. Utbudet av varor har exploderat. Något jag gillar, och som minns hur det såg ut i Sverige före inträdet. Vissa saker har blivit dyrare, t ex ris, bananer etc. Negativt med konkurrens är att lönerna inom vissa branscher, t ex inom praktiskt betingade yrken har inte sett samma uppgång som de kanske hade haft om öststatsländerna inte kommit in med låglönearbetare.
Utbytet av teknik och utbildningsplatser ligger väl ändå på plussidan anser jag. Känner en del som till en billig penning fått utbildningar inom unionen och vissa av dem har senare skapat stora kontaktnät och fått bra jobb utomlands.
Och så invandringen. Väldigt oklart vad som hade hänt med sveriges invandring hade vi inte varit medlemmar. Det krävs nog en mer djupgående analys. Ingen har direkt tvingat Sverige att ta in så många som vi gjort. Jag vet inte om man kan skylla EU för det. Men en sak är säker, att om det nu nödvändigtvis ska tas emot flyktingar från hela världen, så ska de länder som hjälpt till att orsaka flyktingströmmar självklart dra det största lasset. Då är inte främst EU-länderna till skuld, utan troligtvis USA, Ryssland, MENA-länderna, Saudi, Afrika m fl.
I princip fri införsel av varor inom EU är väl ett tudelat svärd. Det har inneburit mycket dåligt, t ex införsel av vapen. Dock är jag som drogliberal glad för detta. Där får jag majoriteten av befolkningen emot mig, men man kan inte få allt. Portugal med sin drogpolitik har ju skapat betydligt lägre andel drogrelaterade dödsfall per miljon (3) än EU-genomsnittet (17.3) källa:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal
Men det är lite off-topic förstås.
Jag hoppas vi stannar kvar i alla fall då jag tycker mer positivt kommit ut av medlemsskapet än negativt.
Tilläggas bör, att jag inte röstar på något av partierna i riksdagen, utan vill ha ett liknande röstsystem som i Schweiz. Paradoxalt kanske eftersom Schweiz inte är medlem i EU. Men skulle svenska folket rösta nej till ett fortsatt medlemsskap i EU så skulle jag acceptera det eftersom jag tror på den sanna demokratin.