Citat:
Ursprungligen postat av
pf10
Syrgas i sig brinner inte men ett läckage gör att förutsättningarna för att en brand ska uppstå ökar kraftigt. I vissa fall i kombibation med olja eller fett kan till och med självantändning uppstå. Detta samtidigt som man får ett explosionsartad brandförlopp vid endast ett par procentenheters höjning av syrgashalten i luften. När syrgasflaskorna väl befinner sig i full brand och hettas upp så är risken för kärlsprängning av dem inte långt borta. Otäckt scenario helt klart och kan som sagt ge ett mycket häftigt brandförlopp vilket gör det förståeligt rent tekniskt att så många inte klarade sig.
Även stål och järn brinner mycket häftigt i ren syrgas, om det är varmt nog.
Hettan blir helt otrolig, så att sten smälter.
Även tex madrasserna brinner med stor intensitet.
Nästan allt som kan brinna kommer att brinna i syrgasatmosfär.
Helt brandsäkra madrasser är inte trevliga att ligga på, pga att antalet material som finns för detta känns obekväma mot kroppen.
Man måste också noga beakta risken för liggsår, och sjukhusmadrasser brukar utvärderas efter risken för att få liggsår, och inte efter brandrisken.
Man ser också från TV-bilderna ifrån gårdagen från ett sjukhus i Indien att man har kopplat syrgastuberna direkt med högtrycksgasledning utan regulator.
Det har man troligen också gjort i Irak, med hemmagjorda kopplingar.
Det är mycket olämpligt att göra en sådan koppling, eftersom den koppling man använder slits ut ganska fort, varje gång den skruvas dit och skruvas av så nöts gängan.
Pga att trycket är så högt inuti, typ 200 bar, så nöts gängan ner.
Man har på sina håll nu i dessa kristider också överfyllt syrgastuberna över 200 bar - ja för att hålla nere på omsättningen. Att deras användningstid kan förlängas med några dagar.
Regulatorns gängkoppling har en grövre gänga, än som är vanligt på andra skruvar och muttrar. För att förhindra nötning.
Regulatorn och syrgastuben ska hanteras varsamt av utbildad personal. Och regulatorn är den del som brukar misshandlas av okunnighet, och då blir den vanligen helt obrukbar.
Miljöpartiet kommer nu att snabbt förbjuda allt innehav av syrgas.
Så är problemet löst.
Och ja det röks rent allmänt på dessa sjukhus överallt.
Största brandrisken på sjukhus alla kategorier det var dock eter, förr i tiden. Dvs eter som man sövde patienterna med. Och det finns gott om sådana olyckor där även ett elektriskt verktyg eller lampa kunde ställa till med mycket svåra bränder.
Det finns säkert också exempel på tankspridda kirurger tänt en cigarrett i tumultet.
Syrgas plus eter gjorde sedan susen, och även kirurgerna kunde stryka med.
Nästa problem var sjukhusspriten som man fick sänka alkoholhalten på till omkring 70 %, för att minska brandrisken.
Syrgastuberna är tunga för att de måste tillverkas av bra stål. De blir mycket dyrare att tillverka av tex aluminium även om sådana säkert förekommer.
Rätt många olycker händer av att syrgastuben tappas eller tippar och ventilen slås av. Därför ska skyddskåpan sitta på vid transporter, plus att syrgastuberna säkras tex med en kedja vid väggen eller sängen att de inte kan falla.
Vid Covid-19 sjukdom i det svåra stadiet så sjunker lungornas syresättning av blodet kraftigt. Därför måste patienterna andas ren syrgas, annars dör de.
Ren syrgas handlar om ren överlevnad i dessa fall.