Citat:
Ursprungligen postat av
cold17
Då du verkar vara insatt i ämnet, så kanske du har bättre koll och kan svara på följande frågor:
”Enligt försäkringens åtagande lämnas inte ersättning om besvären varar mindre än 30 dagar, dvs en månad. Biverkningar som till exempel feber, trötthet eller smärta i armen efter vaccinering, och som går över efter några dagar, ersätts alltså inte. Om din skada varat längre än 30 dagar kan anmälan prövas enligt försäkringens övriga villkor. Varje skadeanmälan till oss tas på mycket stort allvar och det görs alltid en omfattande individuell prövning i varje fall.”
Källa:
https://www.lff.se/om-du-skadas-av-e...vaccinationer/
1. Måste patienten som tagit covid-19 vaccin lida i minst 30 dagar, för att ens skadeanmälan ska prövas?
Vad händer om skadeanmälan kommer 60-90 dagar efter vaccinationen och gäller ett plötsligt försämrat hälsotillstånd hos patient som behöver akut vård? Ifall det visar sig att det handlar om t.ex allvarliga blodproppar – kommer patienten kunna bevisa att det var orsakat av just vaccinet?
2. Vad händer om det nu mot förmodan skulle hända att patienten dör, strax efter sina 2-3 doser: hur hanterar Läkemedelsförsäkringen ett sådant fall? Får anhöriga någon skadestånd istället?
För övrigt så är det intressant att veta vilken "ersättning" man kan ha rätt till ifall det skulle gå att bevisa skadorna som vaccinet orsakat.. Det kan väl nappast handla om miljonbelopp..
1. Är inte insatt i detta mer än vad jag kan läsa mig till, men det du citerar verkar ju indikera att man måste ha problem under en längre period än 30 dagar. Om problemen uppstår efter ett tag så gissar jag att samma sak gäller där, du måste ha problem i mer än 30 dagar. Förutsatt att man då kan bevisa att det är vaccinet som är orsaken.
2. En snabb googling verkar tyda på att man kan ha rätt till viss ersättning.
8.4 Vid dödsfall till följd av läkemedelsskada kan ersättning även lämnas till någon som stod den
avlidne särskilt nära enligt 5 kap 2 § tredje punkten i skadeståndslagen (1972:207)
Kommentar:
Denna punkt avser ett fall av tredje mans skada, som inte i egentlig mening är en läkemedelsskada.
Den efterlevandes skada är inte orsakad av läkemedelsanvändning. Genom att denna punkt hänvisar
till regeln i 5 kap 2 § tredje punkten klargörs att ersättning för exempelvis psykisk chock till följd av
närståendes dödsfall orsakat av läkemedel kan utgå. Sådan ersättning lämnas vanligen som ett
schablonbelopp f.n. 40.000 kr men kan sättas högre om mer omfattande skada styrks, dock är
ersättningsbeloppet enligt åtagandet maximerat till ett prisbasbelopp (se §9 sista stycket).
Men jag vet inte om detta är aktuellt.
Angående nivåer så tror jag att de huvudsakligen ska täcka omkostnader och inkomstbortfall mm. Tror inte att man får någon direkt ersättning för "sveda och verk", men detta är vad jag tror och bör tas som en rens spekulation från min sida. När det gällde narkolepsi orsakad av pandemrix så satte man ett tak på 10 miljoner, men vet inte om det fortfarande gäller.
Citat:
Ursprungligen postat av
Tok-Frans
Gäller det även vaccin som är "villkorat godkända"?
Kan vara viktigt det här med juridik och vad som lovas om vad.
Vi foliehattar kallar det dock för sig riktiga namn. "Nödgodkänt"
Nu är jag ingen expert på detta, men konceptet "nödgodkänt" finns inte när det gäller godkännande av vaccinen i Sverige. Det är koncept som plockats upp från USA men som inte finns i Sverige/Europa.
Tittar man på läkemedelverkets hemsida så står det att ett villkorat godkännande är ett fullt godkännande.
https://www.lakemedelsverket.se/sv/c...cin#hmainbody2
Vaccinerna är godkända
Det förekommer rykten om att de villkorade godkännanden som givits alla covid-19-vacciner i Europa inte har fullgoda godkännanden. Dessa rykten är falska.
De vacciner som är godkända i Sverige och EU har villkorade godkännanden, vilket innebär att det finns krav på företaget att sammanställa ytterligare dokumentation som inte funnits med vid godkännandet.
Myndigheterna har dock gjort bedömningen att det finns tillräckligt med belägg för att vaccinerna är effektiva och har en acceptabel säkerhetprofil, samt att tillverkningsprocessen uppfyller de krav som ställs.
Det man begär in i efterhand kan till exempel vara ytterligare data om tillverkningsprocessen eller slutliga rapporter från de kliniska studierna. Om dessa krav inte uppfylls kan godkännandet omprövas. Villkorat godkännande är inte unikt för dessa vacciner, utan används ofta när det finns ett stort medicinskt behov för att påskynda möjlighet att behandla eller förhindra svår sjukdom. De vaccinationer som nu genomförs i Sverige är alltså inte någon klinisk prövning.
Har mycket svårt att tro att man skulle kunna utnyttja detta för att slippa betala ut ersättning vid bekräftade vaccinskador.