Citat:
Ursprungligen postat av
Raukberg
Har du lust att summera några av de viktigaste argumenten då? Med tanke på det rätt färg(!)starka i att påstå att USA försökt iscensätta en "färgrevolution" så ligger det ändå på dig att styrka påståendet. Jag är hittills långt ifrån övertygad om att det finns någon sanning i det.
Jag har inte tillgång till hemlighetsstämplat material och där med kan jag inte bekräfta det. På samma sätt kan du inte bekräfta om Assange har fått hemlighetsstämplat material av Ryssland. USA har inte gjort sitt hemlighetsstämplat material tillgängligt. Det är som att ha en diskussion om F-35 eller J-20 är bästa flygplanet. Informationen är hemlighetsstämplad och där med är diskussionen spekulativ.
Citat:
Du gav tre källor om man räknar med den första personens senare blogg-inlägg om Taiwans pissiga värnplikt och bräckliga stridsvilja. I det hade han inte ändrat någon uppfattning om väderleken och Cui Lei nämner den överhuvudtaget inte. Jag begriper att du tycker att jag ska lämna källhänvisningar själv och inte bara kräva dem av dig men det är faktiskt inte mitt fel att du lämnat tre stycken på raken som ger mig rätt
Du har inte lämnat en källhänvisning rörande väderleken. Det var jag som var tvungen att leta upp källan åt dig eller vad den källan du inte hänvisat till med största sannolikhet bygger på. Nej, du har inte fått rätt och mina källor bekräftar inte det. Om jag har fel (vilket jag inte har) betyder det inte att du har automatiskt rätt. Det är inte så det fungerar. Det är jag skriver kan jag leda i "bevis" (sedan kan vi värdera källorna) men mycket av det jag skriver är en analys och sedan slutsatser av det jag läser.
Citat:
Jag vet inte riktigt hur man ska definiera sjömålsrobotar som offensiva eller defensiva - beror det på räckvidden? Min poäng kvarstår dock att även Japan har vaknat till liv och man ser inte Kina som någon vän.
Det beror på vilken typ av missiler. Det finns missiler som skjuter ned missiler (defensiva) och det finns missiler som skjuter ned flygplan (offensiva). Japan har inte "vaknat till liv". Jag har inte rum att förklara japansk diskussion men det är mer nyanserad i Japan än vad som står i västerländska medier.
Citat:
Samma här. Det är ju spekulation men jag har svårt att se att Japan ställer sig utanför i en konflikt med Taiwan då man dels har historiska band till Taiwan/Formosa och dels får en försämrad strategisk situation själva vid framtida konflikt om Taiwan faller.
Jag tror att Japan ställer sig utanför en sådan konflikt eftersom ett sådant krig skulle utspela sig i närheten och i värsta fall i Japan. I mars 2022 är det presidentval i Sydkorea. Vad jag förstår diskuterar de också Kinafrågan. Som jag skrev tidigare är detta en politisk fråga och inte en militärfråga. Ingen kommer offra ett par hundra tusen soldater som du skrev tidigare. Det är inte så saker och ting fungerar. I ett konventionellt krig skulle det avlida civila i framförallt Japan och Sydkorea - det är inget som väljare tenderar att vara positiva till. I synnerhet inte över Taiwan.
Citat:
Som din källa från National Interest anger så är väl risken att Kina skulle norpa åt sig några av Taiwans mindre öar som ligger närmast fastlandet och då är det väl inte så troligt att USA börjar skjuta. En invasion av Taiwan är dock ingen "begränsad konflikt". Om Kina angriper Taiwan militärt så är en sjöblockad mot Kina ett troligt scenario. Kinas möjligheter att skydda sina handelsrutter mot den amerikanska flottan (samt allierade) är högst begränsad då USA har ett förkrossande övertag. Visst är de beroende av varandra men USA kan blockera Kina till sjöss, Kina kan inte göra detsamma tillbaka. Den långsiktiga effekten av en sådan konflikt är jag lite för trött för att spekulera i men visst fan skulle det bli smärtsamt - för hela världen......ja alltså, jag tror inte Kina till syvende och sist kommer försöka ta Taiwan med våld men försöker man så kommer de där avtalen hamna i toaletten fortare än ögat och Kina kommer plötsligt ha ett antal fientligt sinnade nationer mot sig.
Jag citerade tidigare en artikel av någon försvarsanalytiker som kritiserade just den amerikanska hållningen att det skulle bli ett begränsat krig utan större andel offer. Med största sannolikhet skulle USA kasta sanktioner på Kina precis som USA hotar med att kasta sanktioner på Ryssland om de invaderar Ukraina. Ryssarna är inte Boko Haram vilket det här klippet vittnar om;
https://www.youtube.com/watch?v=Dcc-3brROQI
Det spekuleras om att Ryssland nyligen har hotat USA att återgå till "Mutual assured destruction" (MAD). Potentiellt - om Ryssland förlorar ett krig mot USA kan vi kyssa planeten adjö. Detta var den doktrinen som gällde under kalla kriget efter Kubakrisen. Det resulterade i att varken Sovjet eller NATO flyttade fram positionerna och båda parterna var extremt försiktiga att provocera varandra. Det var efter Sovjetunionens fall 1991 som Bush Jr. (som uppenbarligen inte var lika intelligent som pappa Bush) drog sig ur en lång rad avtal där bland ABMT.
Citat:
Jag vet inte om jag skulle titulera mig på det viset och jag skulle heller inte vilja påstå att det är jag som hetsar och tjoar över scenarion där USA angriper andra militärt. Jag ser nog snarare väldigt krasst att vi (världens demokratier) försökt få in Kina i värmen i förhoppning om att Kina skulle bete sig mer som en öppen demokrati men det har misslyckats. Samma med Ryssland. Det går inte att krama ihjäl diktaturer och det går heller inte att köpa sig till öppenhet och upplysning. Kina pissar på de internationella spelreglerna, våldför sig på sin egen befolkning och hotar sina grannar samtidigt som de stjäl teknik och fular sig i affärer. Varför ska vi tolerera det? Låt dem klara sig utan västerländsk teknik och investeringar och besvara eld med eld om de försöker invadera grannlandet.
Ja, du är uppenbarligen liberal. Du skriver; "världens demokratier har försökt få Kina in i värmen". Det är vad där GOP-märkta politikern Nikki Haley hävdade när hon var USA:s ambassadör till FN. Detta är revisionistiskt eftersom det inte var skälet till varför Richard Nixon och Kissinger vände sig till Kina 1971. Det var en strategi för att koppla av Kina från Sovjetunionen. Detta är vedertaget. Henry Kissinger skrev en bra bok om den här tiden och sin involvering i detta. Boken heter "On China" (2011) och är läsvärd. Det lade också grunden till det som kallas för "strategic ambiguity" rörande Taiwan. Den amerikanska fientligheten mot Kina började i en hyper-ideologiska Ronald Reagan administration (1981-89) för att sedan mjukna under George H.W. Bush administration (1989-1993) för att sedan eskalera under Clinton administrationen (1993-01) för att nå en zenit med Trump administrationen (2017-21). Mycket på grund av hans val av försvarsminister och utrikesminister. Det finns mer att skriva men jag får inte plats.
Citat:
...slutligen undrar jag helt ärligt varför en beläst och förståndig person som du själv läser dynga som The Grayzone?
The GrayZone är ungefär en ung version av gamla anti-imperialistiska vänstertidningen CounterPunch. Jag tror man bör skilja på den traditionella anti-imperialistiska vänstern där GrayZone och CounterPunch ingår och den senmoderna post-marxistiska alternativt liberala vänstern. Jag antar att du inte är bekant med konflikten mellan paleokonservativa och neokonservativa på 1980-talet. De förstnämnda representerar en försiktig amerikansk utrikespolitik och ofta nära besläktad med "realism" medan den senare är besläktad med liberal interventionism, nationsbyggande, extrem pro-israelism och överlag en kostsamt expansiv utrikespolitik. Det finns många kritiker på "högerkanten" till neokonservativ utrikespolitik. Jag skulle knappast beskriva Chas Freeman Jr. eller Lyle G. Goldstein som "vänster". Här om dagarna intervjuades pensionerade Douglas Macgregor - rådgivare åt Trump administration de sista tre månaderna. Jag skulle inte kalla honom "vänster". Du bör lyssna på den;
https://www.youtube.com/watch?v=zkYgXQo2aQs
Han säger precis det jag har skrivit. Det finns ingen mening med att harva runt i Syrien och Irak bara för att Israel, Saudierna och Turkiet anser att Assad skall bort. Det ligger inte i amerikanskt intresse. Vidare tar också Macgregor upp det som alla redan vet - USA har inga allierade längre sedan George W. Bushs administration och senare administrationer brände dessa. Nedan är en bra intervju med Chaz Freeman där han förklarar varför tjugo år av krig, färgrevolutioner och proxykrig i MENA har saboterat amerikanska möjligheter att prioritera i säkerhetspolitiken.
https://www.youtube.com/watch?v=BrpU9kroOFU
Chaz Freeman säger också att Kina är ett hot mot amerikanska hegemoni - vilket är korrekt men för att reducera detta bör man också tänka strategiskt och inte taktiskt. Här är en intervju med Lyle J. Goldstein om Kinas möjligheter att försvara Taiwan;
https://www.youtube.com/watch?v=E4uotsKHuNQ&t=857s
Notera att varken Freeman, Goldstein och i synnerhet inte Macgregor är några pandakramare eller ryska apologeter. The GrayZone som kramar dock allt "anti-amerikanskt" och den senaste tiden även de som vill ha en försiktigare utrikespolitik. Som jag skrev tidigare är min hållning i utrikespolitiken närmare den paleokonservativa hyser än neo-cons och liberala interventionister. Jag tror det finns andra vägar framåt för USA än den nuvarande vägen. Det är dock en minoritetssyn i USA men var majoritetssyn under kalla kriget av de gamla dinosaurierna som är pensionärer idag eller sedan länge avlidna. Annars tycker jag att GrayZone ibland skriver bra artikel precis som Jacobin Magazine - utan att jag håller med dem politiskt.