Citat:
Ursprungligen postat av
Snapcount
Alarmklockorna i Norge börjar höras allt tydligare, i går så skrevs det om att det var en 5-20 % chans för el-ransonering. På en dag så förändrades det scenariot :
Kan bli opp mot 50 prosent sannsynlighet for rasjonering av strøm i én landsdel. Høyre tordner mot miljøpartiene.
– Statnett har varslet at situasjonen i kraftsystemet i Sør-Norge er stram, noe som betyr at sannsynligheten for rasjonering er et sted mellom 5 og 20 prosent, sier kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, Frode Fjellstad, til Nettavisen.
Statnett sier videre at det er en fare for at situasjonen kan bli det NVE definerer som «anstrengt»:
– Spesielt i NO2 (Sørvest-Norge, red.anm.). Anstrengt betyr en sannsynlighet for rasjonering på 20 til 50 prosent, legger Fjellstad til.
https://www.nettavisen.no/nyheter/fa.../s/5-95-564461
Oj! Norge är ju ett land som förknippas med god tillgång till billig elektrisk energi.
Artikeln länkar vidare till
en annan artikel, som handlar om bakgrunden.
Citat från Nettavisen Nyheter:
Strømkrisen: Kan skru av strømmen din i vinter
05.07.22 21:54 06.07.22 08:32
Statnett forbereder seg på å innføre tiltak som i første omgang skal være frivillig, men børster også støv av regelverket for strømrasjonering.
...
Fikk marsjordre
- Vi har en magasinfylling nær historisk minimum, høye priser i Norden, og høye gasspriser preger kraftmarkedet i Europa. Det er bakgrunnen for at vi nå ber Statnett utrede behovet for fremtidige tiltak for å håndtere en svært anstrengt kraftsituasjon, sa direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, Inga Nordberg, før helgen.
Uttalelsen kom etter sterke advarsler om strømkrise fra flere hold. Blant annet fra Statnett selv, som slo alarm og varslet fare for strømrasjonering, samtidig som krafteksporten fra Norge gikk for fullt (les egen sak her).
- Dersom det blir lavere tilsig enn normalt det kommende halve året og en kald og tørr vinter, kan vi få behov for betydelig nettoimport til Norge fram til snøsmeltingen starter våren 2023. Så er det risiko for at Europas evne til å eksportere kraft kan påvirkes dersom krigen og konflikten med Russland eskalerer ytterligere og det blir rasjonering på gass i Europa. Denne usikkerheten kommer i tillegg til at det alltid er en risiko for nedetid på en eller flere av mellomlandsforbindelsene. Som følge av dette endret Statnett vurderingen av kraftsituasjonen for Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) kommende tappesesong fra normal (grønn) til stram (gul), sier Østli.
...
La ned reservekraftverk
- Vi skal nå på oppdrag fra NVE utrede tiltak i tilfelle en svært anstrengt kraftsituasjon (SAKS) skal oppstå. Det er for tidlig å si noe konkret om hva vi vil foreslå, men vi vil påpeke at vi har en rekke tiltak vi kan gjennomføre i forkant for å unngå at vi havner i en slik situasjon. Vi har også sagt at det er nødvendig at kraftprodusentene tar høyde for at det kan oppstå en situasjon kommende tappesesong med mindre mulighet enn vanlig for import av kraft, sier Østli.
...
Blant de viktige tiltakene i 2014, var reservekraftverkene Nyhamna og Tjeldbergodden i Møre- og Romsdal. Disse gasskraftverkene skulle sikre ekstrakraft til Midt-Norge (NO3), da risikoen var høyest for at det skulle oppstå en svært anstrengt kraftsituasjon der. I dag er ikke Midt-Norge rammet av de høye strømprisene, men kan ennå nyte svært lave strømpriser. I dag er reservekraftverket på Tjeldbergodden solgt og Nyhamna er i ferd med å bli solgt. Statnett har ikke lenger konsesjon fra myndigheten til å bruke reservekraftverkene som SAKS-tiltak. På grunn av begrensninger i strømnettet, ville ikke disse kraftverkene kunne brukes til å dekke behovet lenger sør i Norge.
...
- Kunne dette vært unngått hvis Norge hadde brukt mindre av vannet i magasinene til å produsere strøm for eksport ut av landet?
- Det er viktig å presisere at det meste av strømmen som produseres i Norge brukes her hjemme. Av ca. 77 TWh strøm produsert i Norge i 2022 er det rundt 7 TWH som er eksportert. Så er det produsentenes ansvar å disponere vann slik at det til enhver tid kan leveres kraft, og vi har altså gitt beskjed om at det er viktig at kraftprodusentene tar med usikkerheten rundt mulig import når høsten og vinteren, sier Østli.
Trots brist på vatten i vattenmagasinen, så exporterar Norge fortfarande elektrisk kraft. Det är ju gynnsamt för dom länder, (eller "
det land"), som har försatt sig i kris, genom att förlita sig på gas från Ryssland. Men det är inte bra för Norge, som kan tvingas förlita sig på import när den kalla årstiden kommer. Kommer andra att vara villiga att sälja elektrisk kraft till Norge? Med andra ord: Kommer Norge att få tillbaka för att dom hjälpte andra länder under krisen?
Bakgrunden till krisen är ju att vissa länder har gjort det idiotiska valet, att lägga ner fungerande atomkraft. Är det Norges uppgift att hjälpa länder som själva har valt att försätta sig i kris?