Citat:
Ursprungligen postat av
Donkallot
Naturgaspriserna kan säkert sjunka om man kommer överens med Ryssland,
Hur menar du där??
Gazprom har levererat enligt avtal. Och tom levererat mer än 2020.
Att Gazprom inte levererar mer på eget initiativ beror bara på att dom får bättre betalt i Asien. Rent kommersiellt och rationellt agerande.
Citat:
Ursprungligen postat av
Donkallot
men de förändrar inte de faktum att vi har kommande effektbrist toppar framöver också i mycket större utsträckning än tidigare då många länder i Europa överger/övergett reglerbar bas energi mot tex vindkraft som är bra när de blåser och inte är för kallt men när de inte blåser så blir de brist.
Är det kol du syftar på som reglerbar energi man kommer överge?
Naturgas avser man ju behålla. Lika så vattenkraft och pumpkraft.
Citat:
Ursprungligen postat av
Donkallot
Hur menar du med att bunkra upp? Vad ska man bunkra upp tänker du? Kan säga att lagra energi är i stort sätt omöjligt idag i annat än vattenkraft verk där man kan välja hur mycket man släpper igenom. Men förutom norden så är vattenkraften inte lika stor i resten av Europa.
Inlägget handlade om naturgas så då borde det vara ganska klar att jag avsåg att bunkra upp naturgas. Om man i EU lyckas fylla alla sina lager till bredden inför vintern finns inte mycket skäl till spekulation.
Citat:
Ursprungligen postat av
Donkallot
Norges priser drivs upp av priserna på kontinenten precis som i Sverige, de finns ett klart samband mellan nedmonterad bas energi i Europa och dagens priser. Självklart spelar gas priser och annat in också väldigt mycket men sanningen är att en stor del av dessa prisökningar är pga effektbrist och inget annat.
1. Hade det gällt effektbrist hade nätfrekvensen fallit och förbrukare kollats bort. Dvs vi har inte effektbrist.
2. Elpriset i Sverige drivs upp pga slukarhålet Finland. Och Baltikum och indirekt slukarhålet Frankrike.
Det är väldigt tydligt idag. När det blåser rejält och Finland har sin egen vindkraft på max och Sverige har gott om el då går elpriset ned i Finland och därmed i Sverige.
Baltikum ligger en bit upp men kan inte på egen hand driva upp priset i SE4.
Priset i Frankrike propagerar till grannländerna vilket driver upp pris i södra Norge som har mycket förbindelse till Frankrikes grannländer.
Detta underskottet i Frankrike leder till mer användning av naturgas vilket driver upp priserna.
Förhoppningsvis skall väl inte Frankrike stänga av 30% av sina kärnkraftverk nästa vinter. Då slipper vi detta. Och då kommer OL3 vara igång, så Finland driver inte upp priserna lika mycket som denna vinter.