Citat:
Ursprungligen postat av
Stefanito
Enligt statistiska uppgifter hämtade från den Nordisk/Baltiska elbörsen Nordpool uppgick svensk elproduktion till totalt för året:
2020 - 157 841 500 MWh
2021 - 165 076 458 MWh
Hittills i år, januari till november 2022 har elproduktionen uppgått till 150 590 360 MWh.
Under de första 12 dygnen i december 2022 har elproduktionen i genomsnitt uppgått till 478 279 MWh. Om man räknar i underkant och uppskattar att produktionen totalt under december månad kommer att uppgå till 31 x 450 000 MWh så blir det totalt för december 13 950 000 MWh.
Det kan då beräknas att elproduktionen i Sverige totalt för 2022 kommer att uppgå till i vart fall 164 540 360 MWh, vilket ligger i paritet med den produktion som var 2021, betydligt överstigande den produktion som var 2020. Och detta trots alla problem med kärnkraftsreaktorer, O3 som varit nedstängd flera perioder under året i bland annat februari och nu i december, samt R4 som varit ur drift hela hösten.
Vi har haft en omfattande nettoexport under i stort sett varje dygn den senaste månaden (även om den inte varit så stor som under sommaren).
"Elkrisen" är en myt.
Sverige är ju inte ett elområde så det är egentligen fel att titta på totalvärden för Sverige. Det bör betraktas utifrån varje elområde för sig. Det mest anmärkningsvärda just nu är varför SE1 och SE2 helt plötsligt hamnat i stort sett på samma prisnivåer som SE4 och det samtidigt som SE4 ligger klart högre än förra vintern.
Norra Sverige har ju satsat stort på vindkraft och ett citat från en elhandelschef i SE1 ser ut så här:
Men i och med att vi, under mer vindstilla dagar kopplas mot södra Sverige rusar priserna
Det här är ju ingenting som de problematiserat kring tidigare och ingenting som skedde förra vintern. Det visar ju bland annat hur oerhört priskänslig elmarknaden är och inte minst hur opålitlig vindkraften är att luta sig mot.
Problemet är ju att det inte spelar elbolagen någon roll om produktionen fallerar. Det är ju tvärtom så att de får bättre betalt då. Handeln på Nord Pool är ju också mer eller mindre korrupt eftersom det inte är slutkunderna som står för betalningsviljan. Det är elbolag som handlar med elbolag och båda har samma intresse, nämligen att tjäna så mycket som möjligt och de vet att det kan sälja allt oavsett pris. Slutkonsumenten med rörligt avtal sitter fast i att de måste betala det pris som blir. Elbolagsköparen som betalar högt pris får ju sedan sälja hela sin produktion till det priset. Det är egentligen emot alla marknadsprinciper.
På aktiebörsen är det direkthandel. Om jag ska köpa aktier så kan jag sätta ett pris som jag är villig att betala. Om någon är villig att sälja till det priset så blir det affär. Priset påverkar inte andra affärer under dagen och aktiekursen utformas vid dagens slut utifrån:
-
Köp (vad någon högst ville köpa till)
-
Sälj (vad någon lägst vill sälja till)
-
Betalt (vilket som var det högsta priset som ledde till affär)
På elbörsen är det indirekthandel. Jag som slutkonsument med rörlig avtal får finna mig i att ta det pris det blir och det kan bli hur högt som helst. Båda aktörerna på elbörsen har egentligen samma intresse, att priset ska bli så högt som möjligt.