Citat:
Ursprungligen postat av
Kongruensbojd
Tack för poddtipset!
Läste Bamse sporadiskt som liten då jag älskade Kalle Anka och något senare även blev frälst i 91:an. Bamse såg jag tidigt som något barnsligt, och intrycket var att barn i allmänhet tyckte det så snart man började första klass. Jag gissar att Bamse var långt mer vanlig i akademiska hem och inte främst i arbetarklassens hus och kojor. Vad tror ni om den teorin?
Trots att jag numer bor i utlandet har jag sett till att mina ungar fått kontakt med Bamse. Genom serietidningen - den klassiska - men även via de specialtidningar riktade till mindre barn som faktiskt är ett riktigt bra koncept. De senare har litet tjockare papper och kan läsas som vore de en bok. Perfekt till läggdags.
Serier, inslag och rutor man minns: när Skalman i en tillbakablick flummar runt på moln (senare har jag förstått att det har någonting med droger att göra), när Bamse och Brummelisa ”kramades länge och hårt”, Brummas och Mini-Hopps plötsliga intåg, specialnumret med svartskalleigelkotten, en sjöman som dricker öl till tårta, Häxan Hia-Hia…
Att man läste Bamse i förskolan och Kalle Anka på lågstadiet stämmer nog ganska bra. Redan i lågstadiet sågs Bamse som något barnsligt i varje fall.
Vill minnas att tidiga Bamse av Rune Andreasson höll ganska hög kvalitet. Dels de tidiga äventyren när Bamse, Lille Skutt och Skalman åkte på äventyr och Vargen var elak.
Dels de senare äventyren där Andreasson tog sig an lite svårare ämnen. Drogmissbruks-serien som du nämner. "Vargens liv" om varför Vargen blev som han blev, en serie om Kalla kriget där USA var lejon och Sovjet krokodiler.
Jag vill minnas att Andreasson en gång fick frågan om han tänkt ta upp döden i Bamse någon gång. Han sade att han haft planer på det men att han till sist avstått eftersom han inte kunnat bestämma sig för vem som i så fall skulle dö. Jag är dock ganska säker på att det gällde mormor Anna-Cilla. Hon blev ju äldre och äldre, slutade arbeta, flyttades från sin bostad till ett ålderdomshem. Det var ju bara döden som återstod där.
Hur som helst när jag läste om Bamse med barnen många år senare så tycker jag att den tappat en hel del i kvalitet. Men ändå lite kul att den finns kvar efter alla år.
Vet inte om den var vanligare i akademiska hem än i arbetarhem. Kanske. En del såg den kanske som lite mesig och gick direkt på Kalle Anka i stället. Men när den var som störst så var den nog ganska läst i alla samhällsklasser. I dag är det dock säkert som du säger. De som köper Bamse till barnen 2023 gör det nog mycket för att de vill att barnen skall lära sig om samarbete och "allas lika värde" osv.