Vi diskuterade tidigare i tråden citat från professorer i civilrätt som uttalat sig om vad chapter 11 innebär för möjligheterna till att begära Northvolt i konkurs i Sverige:
Citat:
Ursprungligen postat av
Ogunquit
[...]
Facket lär vänta lite med att begära Northvolt i konkurs och gör de det så kommer det bli ett civilrättsligt krångel som jag inte tror har hänt förut i Sverige. Hänvisar till tidigare postat inlägg:
Chapter 11 är föregångare till lagarna om rekonstruktion som vi har i Europa. Om Northvolt beviljas konkursskydd enligt ‘Chapter 11’ får bolaget ett så kallat moratorium. Det blir alltså skyddade mot konkurs och utmätning”, säger Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitet.
Det går att begära Northvolt i konkurs i Sverige samtidigt som Chapter 11 pågår i USA.
Om Svensk Domstol får in en begäran om att försätta Northvolt i konkurs får den ett bekymmer. Ska domstolen ta i beaktande att det pågår ett förfarande i USA? Hur ska processen där hanteras om det inleds en process här? Det blir väldigt komplicerat", säger Göran Millqvist professor i civilrätt vid Stockholms universitet.
Svar från två professorer i civilrätt.
Vad vi får konstatera är att olika professorer i civilrätt gör olika bedömningar (ibland har t.o.m. samma professor tydligen olika uppfattningar).
Samma Marie Karlsson Tuula som citerades ovan och beskrev Northvolt som i och med chapter 11-processen "skyddade mot konkurs och utmätning" (till hennes försvar ska sägas att hon kan ha tagits ur sitt sammanhang och menat att en rekonstruktion i USA skyddar mot
amerikansk konkurs och utmätning, eller t.o.m. beskrivit vad chapter 11-processer innebär i största allmänhet) säger ikväll så här till DI:
Citat:
Professor: Krisdraget skyddar inte Northvolt i Sverige
Krisande Northvolt har ansökt om en så kallad Chapter 11-process i USA. Men det hindrar inte fordringsägare från att begära batteribolaget i konkurs på hemmaplan, enligt professor Marie Karlsson Tuula.
”Jag kan inte tänka mig att en domstol skulle neka en konkurs”, säger hon.
https://www.di.se/nyheter/professor-...olt-i-sverige/
(Kanske lite överflödigt att säga, men notera särskilt det fetade.)
Marie Karlsson Tuula har nog också mer på fötterna i just det här ämnet än den genomsnittlige professorn i civilrätt: Enligt Wikipedia disputerade hon 2001 som juris doktor med avhandlingen "Rekonstruktion av företag inom insolvenslagstiftningens ramar", hon undervisar bl.a. i en kurs som heter "Kredit- och obeståndsrätt" och hon är
ansvarig utgivare för
Insolvensrättslig tidskrift.