Igår, 00:28
  #1
Medlem
Cervidaes avatar
Som titeln lyder, vilken utbildning ger bäst chanser - ceteris paribus - om man vill få jobb på utrikesdepartementet?

De jag kollar på är främst politices kandidat, internationella relationer, eller B&E på SSE.

Ni som har koll, vad gäller? Ta gärna i åtanke att en lättare utbildning lämnar mer tid åt aktiviteter utöver studierna.

Tack på förhand
Citera
Igår, 00:30
  #2
Medlem
Gå med som aktiv medlem i S.
Citera
Igår, 00:44
  #3
Medlem
Riddarhusets avatar
vad som är enkelt varierar från person till person.
Läs det som du är intresserad av istället bland de utbildningar som är relevanta beroende på om det är diplomatprogrammet du vill komma in på eller via specialistfunktioner som internationell rätt, mänskliga rättigheter, handelsfrämjande eller biståndsfrågor m.fl. Men det bör ju kopplas till någon slags erfarenhet
Citera
Igår, 08:47
  #4
Medlem
Expatriks avatar
Uttagning till diplomatprogrammet och UD:s övriga program görs inte på basis av utbildning. Det finns alltså ingen utbildning som ger en tydlig fördel jämfört med andra. Det är inte heller så att du genom att vara särskilt duktig under utbildningen på allvar kan påverka din möjlighet att bli antagen.

Med detta sagt finns det olika utbildningar inom politik, juridik och ekonomi som kan utgöra lämplig grund för att bli antagen. Att du har en av dessa utbildningar (magisterexamen) kommer att göra att det sätts ett kryss i en ruta och inget mer. Själva uttagningen görs sedan på andra meriter. Det är svårt att ringa in exakt vad som behövs men du behöver "vara ovanligt bra" och det behöver synas tydligt. Några ledtrådar kan vara att du kan svara ja på frågorna nedan:

1. Du har alltid varit en av de bästa i skolan
2. Du är en utpräglad politiknörd och har koll på politiken både inom och utom Sverige.
3. Du har en omvittnad god social förmåga och ledaregenskaper
4. Du pratar ett språk utöver engelska mer eller mindre flytande. Du kan gå på en fest med modersmålstalande och mingla runt där utan några problem alls.
5. Du har bra koll på politiken i det landet/länder som har koppling till språket och kan nu genast sätta dig och skriva ihop en spontan uppsats på 2-3 sidor där du beskriver det politiska läget.

Om du svarar ja på alla frågorna ovan så är det värt att fundera vidare på diplomatprogrammet. Det som också är värt att notera är:

1. De språkkunskaper som krävs förutsätter att du bott utomlands och sannolikt studerat språket där. Att ha höga betyg från gymnasiet räcker inte till något alls. Att ha läst språk på universitet i Sverige är också för det mesta bortkastat. Man lär sig inte det som behövs där.
2. Franska och spanska är överetablerade språk. Ska du söka in med något av dessa behöver du ha extremt goda kunskaper. Det skulle kunna vara en högre formell examen.
3. Ryska är förmodligen ett bra språk idag. Iom Rysslands låga status i Sverige är ryska inte så populärt. Du kan alltså ha en fördel av att vara bra på ryska och ha läst det i ett rysktalande land. Man kan läsa ryska i Moldavien eller Baltikum till exempel.

Ett sätt att sticka ut är att ha läst på utbytesprogram med toppuniversitet i USA, Kina eller andra viktiga länder. Att ha en utländsk examen från något toppuniversitet är också en variant. Enligt UD själva är dubbla examina vanligt bland de som ansöker. Det vet jag inget om själv men det är en förstahandsuppgift.

När det gäller valet av utbildning så spelar det alltså ingen roll. Att du vill ha en enkel utbildning är alltså helt ok. Du får ingen uppenbar fördel av att läsa en svår utbildning - så länge du uppfyller de övriga mer väsentliga kraven på ett bra sätt. Vad som är lätt eller svårt är individuellt. Du bör titta på kraven för att ta examen från respektive program och vilka kurser som ingår. Om du exempelvis tycker att matematik är svårt är det bra att undvika nationalekonomi. Du kan också på förhand fundera över vad du vill skriva uppsats om. Det är förstås en fördel att skriva uppsats om något internationellt. Det är ett ämne som gärna kan kombineras med det språk som du kan riktigt bra och att kanske göra praktik på Sveriges ambassad i det landet eller inom FN.

Du kan kombinera praktik på ambassad med att skriva uppsats. Att få en praktikplats på en ambassad är inte överdrivet svårt. Kan du ett språk riktigt bra har du en mycket betydande fördel när du ansöker. Vi pratar nu främst om länder utanför Europa, inte västländer. Just praktikplatser är en mycket väsentlig grej som du bör ha koll på. Du behöver ha tittat på i ungefär vilka länder och inom vilka områden det finns praktikplatser ganska långt innan det är dags att söka dem. Vi pratar nu om praktikplatser inom FN och andra internationella organisationer i första hand. I relation till att bli antagen till UD är det en fördel om praktikplatsen är mycket konkurrensutsatt. Poängen är just att vara en sådan person som blir uttagen till det som är svårt att få. Det visar att du har de egenskaper som efterfrågas.
__________________
Senast redigerad av Expatrik Igår kl. 08:49.
Citera
Igår, 13:02
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Expatrik
Uttagning till diplomatprogrammet och UD:s övriga program görs inte på basis av utbildning. Det finns alltså ingen utbildning som ger en tydlig fördel jämfört med andra. Det är inte heller så att du genom att vara särskilt duktig under utbildningen på allvar kan påverka din möjlighet att bli antagen.

Med detta sagt finns det olika utbildningar inom politik, juridik och ekonomi som kan utgöra lämplig grund för att bli antagen. Att du har en av dessa utbildningar (magisterexamen) kommer att göra att det sätts ett kryss i en ruta och inget mer. Själva uttagningen görs sedan på andra meriter. Det är svårt att ringa in exakt vad som behövs men du behöver "vara ovanligt bra" och det behöver synas tydligt. Några ledtrådar kan vara att du kan svara ja på frågorna nedan.

Man verkar kunna dra många paralleller till tipsen i tråden om investment banking och liknande. Utifrån vad du skriver framstår det som att de som är sugna på UD ska ha en plan redan från att de ansöker till sin utbildning. Skulle du säga att de som lyckas komma in på UD hade det som mål redan innan utbildningen och arbetade metodiskt efter det?
Citera
Igår, 13:16
  #6
Medlem
Expatriks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bortkastatkonto
Man verkar kunna dra många paralleller till tipsen i tråden om investment banking och liknande. Utifrån vad du skriver framstår det som att de som är sugna på UD ska ha en plan redan från att de ansöker till sin utbildning. Skulle du säga att de som lyckas komma in på UD hade det som mål redan innan utbildningen och arbetade metodiskt efter det?

Det är en möjlighet men jag tror ännu mer på att många har förberett sig redan tidigare. Det finns en ganska tydlig "inavel" inom utrikesförvaltningen. Många som blir antagna är barn till diplomater, internationella affärsmän eller har av andra skäl haft särskilda förutsättningar. Man har bott i olika länder som barn, pratar olika språk, har gått i internationella privatskolor och så vidare. Detta gäller förstås inte precis alla men om man saknar denna typ av bakgrund har man en tydlig uppförsbacke. De saker man måste jobba hårt för att uppnå har andra fått mer eller mindre gratis. Notera att jag inte enbart pratar om UD:s diplomatprogram nu utan om utrikesförvaltningen och den internationella sektorn i stort.

Det finns betydligt fler vägar till ett jobb inom utrikesförvaltningen än specifikt bara UD:s diplomatprogram. Man kan förstås hävda att det är "bäst" men jag vet inte om jag skulle skriva under på det. Möjligheten att få rollen som ambassadör kan ju uppfattas som attraktiv men det är en väldigt speciell roll. För många skulle sannolikt möjligheten att bo utomlands och ha ett mer vanligt liv, utan överdrivet tungt ansvar, framstå som mer attraktivt. Även inom privat sektor finns en hel del utlandstjänster. Ofta är det dock tjänster på senior nivå som dels kräver lång erfarenhet för att få dels är ganska krävande. Det är inte så att du i alla lägen kan ha en aktiv fritid i landet utan jobbet står hela tiden i fokus.

Att söka till något av UD:s andra program eller till någon av de andra internationella myndigheterna är de vägar som är aktuella för att få mer vanliga utlandstjänster på ambassader. Det finns både chefs- och handläggartjänster. I de flesta fall består alltså personalen på en svensk ambassad av en ambassadör, utsända från UD, utsända från andra myndigheter och lokalanställd personal. Vissa tjänster som lokalanställda är reserverade för svenskar och att ta en sådan tjänst kan vara en möjlig väg att stärka sina möjligheter att bli antagen till diplomatprogrammet.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in