Citat:
Ursprungligen postat av
pudellus
Läget, potentialen. Solna, Sundbyberg och västra Nacka har en annan potential att funka som stadsdelar än vad Vallentuna har.
Solna C hade kunnat bli ungefär så här (jämför Frösunda i samma kommun):
https://goo.gl/maps/RughteXrKCm
Visserligen inget optimalt exempel, men man hade kunnat satsa på den typen av gatustruktur om man bara velat. En fullständig integration med Stockholms innerstad hade kunnat ske, precis som Frederiksberg, Neuilly mm. Eller
inkorporering? (Varför inkorporerades Spånga men inte Solna?)
Ingen skulle flytta tusentals bankjobb till centrala Flemingsberg. Nu finns det en massa jobb där, men att bankerna hellre väljer Sundbyberg är talande.
1. Sådan gatustruktur fanns inte på bordet fram till 2000-talet. Den modernistiska doktrinen föreskrev att sådan stadsstruktur inte fick skapas.
2. Enligt Stockholms stads protokoll avseende 3 formella inkorporeringsförsök/förslag, varav 2 på avtalsbasis så var anledningarna till att Solna inte inkorporerades:
2.1. Tidigt 1900-tal/sent 1800-tal. Bonnhåla utan nytta för staden.
2.2. 1930 till 1940-tal. Solna är icke en bonnhåla. Redan etablerade administrationer hade dock förorsakat så stora skador att Stockholms stads kostnader för att bringa området administrativt till lagstiftningens standard "på pappret" skulle kräva i estimerade tal runt 20 heltidstjänster på 20år och kosta hundratals miljoner i dagens penningvärde. Att sedan få området att fysiskt överensstämma med "pappret" skulle kostat Stockholms stad i runda tal hela skatteuppbörden i 10år. Vidare hade hela området planlagts vilket i kombination med ägarförhållandena innebar att marken inte kunde "övertas/stjälas" utan orimligt höga kostnader. Särskild kritik riktades mot de övergripande administrationerna vilka enligt Stockholm stads uppfattning var att betrakta som "tomma skal" utan varken beslutskraft eller fysiskt innehåll. Annan kritik riktades mot diverse företagskonstruktion där särskilt ett bolag i Huvudsta ansågs vara problematiskt då beroende på företagets avtal och utfallen av olika optioner kunde medföra att "det offentliga" skulle iklädas enorma ekonomiska ansvar ifall bolaget trädde i likvidation, konkurs eller annars intog en insolvent ställning alternativt tillfördes medel och uppfyllde vissa offentliggjorda optioner. Ett annat bolag nämndes även men anledningen till problemen beskrevs inte annat än ett bilagt utkast till kungligt brev med en massa ändringar och ritade djävulshorn. Därutöver vägrade Solna sockens lägre administrationer lämna ut handlingar till inkorporeringen och i något fall ska fastighetsregister ej kunnat återfinnas. Kort och gott var det alldeles för dyrt att vara ansvarig för Solna.
2.3. Det tredje försöket var någon landshövding som krävde att Solna inkorporeras i samma vända som Överståthållareämbetet och Stockholms läns landsting slogs ihop. Stockholm stad avböjde dock.
3. Spånga var en bonnhåla när det inkorporerades.
4. Attraktionskraften hos de kringliggande kommunerna till Stockholms stad består i en massa olika förmågor och företeelser. Tittar man på Solna så har de:
4.1 Attraktiva prislägen i god lokalitet. Kort och gott får man samma värde till lägre pris än i Stockholm.
4.2. Legal flexibilitet i förhållande till andra orter. Som en funktion av markägarnas starka ställning har i Solna skapats enorma prejudicerande effekter, vilket så att säga gör att detaljplaner inte hindrar verksamhet i Solna på samma sätt som i andra kommuner. Markägarna bakbinds alltså inte av planmonopolet liksom att "allmänningen" inte är lika skräckinjagande som en diktatur styrd av Walther Mehr, endast inskränkt av skatteuppbörden.
4.3. Saker som nationalstadsparken, Ursvik och liknande.
4.4. God etablerad infrastruktur och naturförhållanden som begränsar framtida infrastruktur.