Vänd er hit:
Var kan jag få hjälp omedelbart?
Svar:
Web4health kan inte hjälpa dig med omedelbara och akuta problem.
Om du har ett omedelbart och akut problem, kan du göra följande:
Gå till din husläkare.
Kontakta det mobila/akuta teamet på närmaste psykiatriska klinik.
Vårdguiden, som finns i varje landstingsområde, kan ge tips om vart du skall vända dig.
Ring till olika akuta journummer, som till frivilligorganisationer, för att få hjälp med olika typer av problem. Här följer ett antal nummer dit du kan ringa för att få hjälp!
Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60. Måndag-torsdag: 17.00-22.00. Fredag, lördag och söndag: 17.00-24.00.
Jourhavande präst kommer du i kontakt med via 112.
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
BRIS: 0200-23 02 30 - För barn som behöver hjälp
Jourhavande kompis: 020-22 24 44 - för barn och ungdomar upp till 25 år
Jourhavande adoptionskompis: 020-64 54 30
Bris-Vuxentelefon-om barn: 077-1505050 Mån -fre 11.00-13.00
SPES (Suicid prevention och efterlevandestöd), telefonjour varje dag 19:00-23:00: 08-345873
Men ibland behöver man få mer långvarig hjälp. Kontakta då din husläkare eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning och diskutera en mer långsiktig behandling.
Information om Nationella hjälplinjen
Nationella hjälplinjens telefonnummer är 020/22 00 60. Behöver du någon att prata med eller fråga till råds på grund av att du drabbats av någon kris eller mår psykiskt dåligt? Ring Hjälplinjen!
Öppettider 16.00-21.00 Måndag-fredag
21.00 - 06.00. Helgnätter, fredag-lördag, lördag-söndag och söndag-måndag
Nationella hjälplinjen är ett samarbete mellan RSMH, Ångestsyndromsällskapet, föreningen Ananke, föreningen Balans och Spes - Suicidprevention och efterlevandestöd och Riksföreningen Autism.
Nationella Hjälplinjen är en jourtelefon för personer i psykiskt påfrestande situationer och/eller kris.
Man kan ringa för sin egen del eller som närstående.
Hjälplinjen är resultatet av ett samarbete mellan patient/anhörigorganisationerna Riksföreningen Ananke, Föreningen Balans, Riksföreningen Autism, RSMH, SPES , ÅSS och RUS som startat verksamheten med stöd från Allmänna arvsfonden.
Nedan följer en kort presentation från respektive förening och möjlighet att länka sig vidare till föreningarnas hemsida.
SOS Alarm
Ring 112 om du eller någon annan i din närhet är skadad i en olycka eller plötsligt faller ihop eller om det är en brand eller någon annan nödsituation som kräver omedelbar hjälp av ambulans, brandkår eller annan räddningstjänst , som polis, läkare osv.
112 är ett särskilt nödnummer som du kan ringa från fast eller mobil telefon var du än är i Sverige. Ditt samtal kommer att besvaras av en SOS-operatör på en av våra SOS-centraler som kommer att sända den hjälp som är nödvändig.
Mer information om att ringa SOS Alarm.
Söktjänst för hjälp med psykiska problem
PHIR är en söktjänst för att hitta psykologer och terapeuter.
Länk till PHIRs hemsida.
Kvinnojourer
Svenska Kvinnojourers Riksförbund (SKR) har högt upp till höger i sin hemsida en söktjänst för kvinnojourer i olika län.
Länk till SKR-s hemsida.
Riksorganisationen för tjej- och kvinnojourer i Sverige (ROKS) har även de högt upp till höger i sin hemsida en söktjänst för kvinnojourer. ROKS är större än SKR.
länk till ROKS-s hemsida.
Svenska OCD-förbundet Ananke
Svenska OCD-förbundet Ananke är en ideell stödförening för människor med tvångssyndrom (OCD, Obsessive Compulsive Disorder) och deras närstående. Sjukdomen består av tvångshandlingar och tvångstankar och kan bli ytterst plågsam och tidsödande. Ett nära samarbete med specialister på sjukdomen möjliggör information om lämpliga och effektiva behandlingsmetoder. Verksamheten består av telefonrådgivning, medlemsmöten och föredrag, i kombination med ett omfattande intressepolitiskt arbete. En del lokalföreningar har också möjlighet att ta emot enskilda och familjer för enskild rådgivning.
Läs mer på föreningens hemsida:
www.ananke.org
Föreningen Balans
Föreningen Balans erbjuder deprimerade, manodepressiva och anhöriga gemenskap och stöd, bland annat genom tematräffar och samtalsgrupper. Föreningen arbetar för bättre bemötande och behandling samt för ökade kunskaper. Balans har givit ut en informativ bok om affektiva sjukdomar \u2013 "Balansgång" \u2013 som kan beställas via hemsidan.
Läs mer på föreningens hemsida:
www.foreningenbalans.nu
Riksföreningen Autism
Riksföreningen Autism är en intresseorganisation som arbetar för att skapa bästa möjliga villkor för barn, ungdomar och vuxna med funktionshindren autism och Asperger syndrom Gemensamt för gruppen är att de har begränsningar i förmågan till ömsesidigt socialt samspel, ömsesidig kommunikation och fantasi, beteenden och intressen. Verksamheten består av upplysning och rådgivning i vård- och juridiska frågor, framtagande av aktuellt informationsmaterial, konferens- och utbildningsverksamhet, projektverksamhet och intressepolitiskt arbete. Våra 25 distriktsföreningar har en rad olika aktiviteter som vänder sig till såväl personerna själva som till deras närstående och personal.
Läs mer på föreningens hemsida:
www.autism.se