Citat:
Ursprungligen postat av hejjjsan123
Vilka sommarjobb finns i Sverige, där språkkunskaperna inte är så viktiga?
Städning på sjukhus, enklare jordbruksjobb, vissa industrijobb, bankdirektörer och parkarbetare. Säkert en del andra jobb, som jag inte kom på direkt. Sen finns det säkert många turistjobb, där det räcker med att kunna engelska. Det borde vara samma sak, i andra EU-länder.
Det vore ju en fantastisk chans för EU:s ungdomar, att få pröva på det här. Ja, några måste man nog tvinga, men hade jag varit en 17-åring idag, så hade jag tyckt det var jättespännande. Tyvärr växte jag upp, innan Sverige blev EG/EU-medlem, så det där fanns inte ens i tankevärlden.
Ja, jag skulle också gärna spenderat en sommar på en tysk byggarbetsplats eller i en portugisisk blomrabatt, men det stora problemet med förslaget är att man inte kan förvänta sig att det bara ska finnas 100 000 jobb i andra EU-länder. Jag menar, i alla EU-länder finns det en viss arbetsmarknad med ett visst antal arbeten, för att ta ett exempel 30 000 städjobb, 20 000 "trycka på en knapp"-industrijobb och 10 000 trädgårdsarbetesjobb. Om det nu bara skulle finnas 20 000 städare kommer det alltså "fattas" 10 000 städare, vilket betyder att det blir högre efterfrågan och större konkurrens om de städare som finns. Det leder till att företag, myndigheter, privatpersoner och liknande som behöver städare bjuder över varandra och lönerna höjs. När lönerna blir tillräckligt höga kommer antingen arbetslösa inom landet eller folk från andra länder komma och "fylla upp" de platser som saknas. På motsatt sätt fungerar det om det hade funnits tex 20 000 trädgårdsarbetare, det vill säga att dessa hade flyttat dit där det fattas trädgårdsarbetare eller sökt sig till andra yrken.
Nu kommer problemet: Säg att hälften av alla svenska ungdomar (ca 50 000) födda ett visst år (tex 1993) ska få ett sommarjobb i det här landet. Kommer då de 60 000 tjänsterna inom "sommarjobbssektorn" på något magiskt vis förvandlas till 110 000? Naturligtvis inte. Därför kommer det inte finnas några jobb för alla svenskarna, bortsett från sommarvikariat, men dessa platser konkurrerar också inhemska ungdomar om.
Det enda sätt förslaget är genomförbart på är om alla EU-länder kom överens om att skicka sina ungdomar mellan sig (dvs om Tyskland tar emot 10 000 svenska sommarjobbare så tar Sverige emot 10 000 tyska). Dock är det inte någon större mening med det eftersom allt blir mycket enklare om svenska sommarjobbare tar svenska sommarjobb, tyska sommarjobbare tyska osv.