Citat:
Ursprungligen postat av
Gavle112
Asså ni som seriöst funderar på att studera till läkare i östeuropa borde tänka några varv till och ställa er dessa frågor:
Kommer en arbetsgivare ta in dig eller en med svensk examen om båda söker? (svaret kan du lista ut)
Kommer du kunna jobba i Gulfstaterna, USA, Australien? (även här kan du lista ut det)
Vad kommer folk tro (patienter, arbetsgivare, sjuksköterskor, läkarkollegor, entreprenörer) när de får höra att du haft för dåliga betyg och gått o läst i östeuropa?
Kommer du ses som "dom där" i den svenska läkarmarknaden?
Slutligen så kommer givetvist alla läkare från hela världen troligen kunna jobba i Sverige om det har legitimation så klart, men du kommer aldrig kunna "excell" eller kunna bli professor eller chefsläkare eftersom det finns alldeles för få platser för att utländska läkare någonsin skulle tänkas kvalificeras in i en sån tjänst. Kom o plugga här i sverige så har du en vacker framtid
Citat:
Ursprungligen postat av
Phyllobates
Tror nog de flesta läkare är fullt nöjda med den löneutveckling de kan få som ”vanliga” specialistläkare. Vi har läkarbrist i Sverige och även om en inhemsk utbildning har något högre anseende, så lär det knappast ligga någon i fatet i sådan utsträckning att det blir svårt att få jobb. Vill man trots mediokra betyg bli läkare är det en jättebra chans.
Det är inte som om några patienter kommer veta var man utbildat sig ändå. Jag har ingen aning om var någon läkare jag varit hos i Sverige utbildat sig. Kanske på Karolinska, kanske på the Timbuktu College of Car Repair and Medicine. Hur skulle jag veta det? Inte som att man går in och hälsar och frågar var de tog läkarexamen.
Vi har det ju inte som i USA, där alla läkare har sin examen inramad och uppsatt på väggen, och alla vet om att Dr. Smith gick på Harvard, men Dr. Johnson, han åkte minsann till Karibien för att kunna studera medicin!
Citat:
Ursprungligen postat av
Phyllobates
Är utbildningen verkligen känd för att vara en svår utbildning? Snarare så är det väl så att man har de bästa studenterna, men det säger ju inte nödvändigtvis någonting om programinnehållet. För många är memorering svårare än förståelse. Herregud, jag skulle säkert tycka att det var lättare att doktorera än att ha massa minnesprov på någon yrkesutbildning och det klarar vem som helst begåvningsmässigt.
Citat:
Ursprungligen postat av
starlord1999
Pluggat i cirka 2 månader nu. Innehållet är väldigt basalt, det handlar aldrig (iallafall hittills) om att det är svårt att förstå något på samma vis som det kan vara svårt att förstå t.ex. fysik eller matematik. Det handlar istället om att det är otroligt mycket information som ska in i skallen och behållas i skallen över längre perioder. Sen är det ju lite som du säger att det inte är särskilt kul att sitta och memorera in saker hela dagarna 6 dagar i veckan. På det sättet är nog andra utbildningar rätt mycket roligare.
Men det är nog som du säger. I princip vem som helst (inom rimliga ramar) kan ta sig genom läkarutbildningen då det bara handlar om att du ska lägga ned tiden och memorera grejer. Detsamma gäller ju inte t.ex. fysik/matematik (om vi tänker de större tekniska universiteten) där man ändå måste ha viss fallenhet.
Det är vad jag har hört också. Lättförståeligt material, men omänskliga mängder memorering.