Citat:
Ursprungligen postat av El Capitano
Ska vi vända på det en aning, kan man då säga att stora författare löper en högre risk av att drabbas av någon typ av psykisk ohälsa. Låt säga att man skriver sina alster och sedan åker på någonting.
Vi har ju Gogol som lyckades svälta ihjäl sig, Tolstoy som skapade något slags eremitliv, samt alla som tagit livet av sig.
Finns inget att tillägga. Om man bryter igenom sina barriärer fullständigt så blir man psykiskt sjuk per definition. Det var det bästa inlägget i tråden! Alla som fixar med sitt psyke på extrema sätt riskerar att hamna där.
Det handlar om balans. En konstnär riskerar att förlora sin livsbalans p.g.a. sitt konstnärsliv, då till slut hela balansen har tagits bort, så kommer det att sluta i katastrof.
Men du får också tänka på att det här kan gälla forskare, målare, ja vad som helst som kräver mycket kreativitet. När energierna tar slut så kan där uppstå tomhet som gör att man tex. tar sitt liv. Men om man är en person som inte är lagd för detta, så
förstärker man sina egna energier och låter dom få ett utlopp i mer vådliga banor ( tex. extremare, mer experimentell form av litteratur ), vilket gör att man istället kan bli psykotisk.
Sen det där sista att en stor % av alla stora författare hamnar i onåd hos sig själva stämmer säkert, men jag kan inte uttala mig om det, för jag vet helt enkelt inte. Men visst är det andra parametrar som gäller stora författare än genomsnittsbefolkningen! Konstnärssjälar i allmänhet lider ju av mer eller mindre uttalade psykiska abnormiteter.
Det krävs dock mycket mer analyserande givetvis, och att vi gör en psykologisk fallbeskrivning på var och en av författarna för att få oss en riktig bild. Tex. Hemingway sköt sig. Varför gjorde han det? Hade han ordnat ett liv åt sig med barn och familj? Om han tex. inte nu hade det, så säger ju bara det att han hade mindre att falla tillbaka på när livet blev outhärdligt.