Citat:
Ursprungligen postat av Shepard25
Det är ju just detta som är en av definitionerna för vad en art faktiskt är, att två individer under normala betingelser skall kunna få en fertil avkomma.
Det du snarare bör fråga dig är inte vad skillnaden i genomet är utan snarare genuttrycket för de respektive två arternas genom, alltså vad deras DNA faktiskt kodar för.
Okej, jag uttryckte mig väl för klumpigt. Men jag syftade på uppkomna skillnader i genomet, eftersom jag antagit att det är redan där det sätts käppar i hjulet för interspecifika korsningar. Jag inbillar mig alltså att genomet hos två olika arter är så pass olika att den enas ägg inte kan bli en zygot tillsammans med den andras ägg, om vi håller oss till däggdjur. Detta eftersom de, jag vet inte, "inte matchar" och därmed inte kan korsas till en funktionell zygot. Det kanske låter som att jag svamlar, men det är nog mest för att jag inte är så haj på terminologin inom genetik eller embryologi.
Vad jag tolkar utifrån det du skriver är att problemet snarare sitter i genuttrycket, att den ena förälderns DNA på en viss plats kodar för någonting, medan den andra förälderns DNA på motsvarande plats kodar för något helt annat, och att följden av detta blir att zygoten eller senare stadier blir dysfunktionell. Har jag svamlat bort mig eller har jag fattat rätt? Borde jag läsa en bok istället?
Citat:
Ursprungligen postat av Shepard25
Vi kan säga att denna fysiska barriär gjort att levnadsförhållandena på respektive sida om denna är lite annorlunda. Spontana mutationer kommer att ske på båda sidor om barriären där de mest fördelaktiga mutationerna kvarstår vilket under ett långt tidsspann har gjort att respektive art är mer anpassad att klara av förhållandena på sin sida barriären än den andra.
Dessa mutationer kan vara förändringar i t.ex. enzymer, dessa enzymer skall på ett korrekt sätt interagera med andra processer i kroppen. Om då dessa två arter förökar sig med varandra så kan det leda till att exempelvis detta enzym uttrycks från den ena arten (som har en annan aminosyrasekvens pg.a. andra mutationer och betingelser) än den andra vilket gör att enzymet inte interagerar korrekt med andra processer i t.ex. embryot vilket således leder till att det dör.
Här i det fetmarkerade har vi något. Det är sådant här jag tänker på tror jag. Aminosyrafrekvens vet jag inte riktigt vad det är, men är det så att olika arter har olika aminosyrafrekvens, även om de har lika många kromosomer? Det kanske låter löjligt, men jag vet verkligen inte.
Kan individer från samma art ha olika aminosyrafrekvens?
Jag kanske borde ställa den här fundamentala frågan:
När uppkommer problemet vid korsningen vanligen?
Vid befruktning?
Hos zygoten?
Hos embryot?
Någon annan gång?