Citat:
Ursprungligen postat av
goseigen
Någon som har några tankar om hur jorden käkar opp en del av den co2 vi producerar? Före den industriella revolutionen hade vi ju någon form av jämvikt, men som det ser ut nu, skulle halterna minska varje år, om vi inte spydde ut mer.
Så, hur fungerar denna jordens förmåga? Är det en fråga om att det blir lättare för växter och hav att ta upp mer kol, eftersom det finns mer
Haven suger långsamt upp mycket av den CO2 vi producerar i och med att de söker sig tillbaka till en jämvikt som svarar mot den högre halten i atmosfären, men det är en process som avstannar när haven blir mättade. Samma på land där ökad vegetation snabbt tar slut på näringsämnen. Att jorden blir grönare idag beror mycket på konstgödsel och att man pumpar upp vatten ur grundvattenreserver som så småningom tar slut.
På sikt är det erosion som återställer balansen. Ökad temperatur ger mer nederbörd och den nederbörden vittrar bort silikata bergarter som spolas ned i haven och bildar kalksten, någon som förbrukar CO2. På än längre sikt trycks sen denna ned i jorden, hettas upp och sprutar ut igen som CO2 ur en vulkan.
Boken "The Long Thaw: How Humans Are Changing the Next 100,000 Years of Earth’s Climate" av David Archer kan rekommenderas.