Citat:
Ursprungligen postat av xunnyday
Moget. Väldigt moget.
Lika moget som att trolla, men det verkar som att ordvalet fick dig att vakna och sluta trolla. Så det var det värt!
Citat:
Ursprungligen postat av xunnyday
17 eller 18 % är INTE någon allmänt vedertagen effektivitet! Det finns solfångare med effektivitet från 5-40 %, just därför är det viktigt att ALLTID UTAN UNDANTAG ange effektiviteten (alt. solcellsarea) tillsammans med utvunnen energi. Hänvisar man endast till "NASAs siffror" kan det ju handla om vilken teknik som helst, den behöver inte vara kommersiellt tillgänglig.
NASAs siffror avser inte effektiviteten alls. Men du får läsa på lite grann om solbranschens effektivitetsmått och ta till dig det som skrivits i tråden också.
Avseende solpaneler till salu idag, för produktion av just elektricitet så är en effektivitet om 17-18% väldigt representativt för vad som "vem som helst kan köpa idag".
40% effektiva solpaneler finns för främst militärt bruk och dessa är omkring 1000% dyrare än de civila motsvarigheterna, tjockare, tyngre och har dyra massiva linser för att förstärka solljuset.
Citat:
Ursprungligen postat av xunnyday
Ta av foliehatten. Det är år 2011. Vad är detta om inte nya tekniker för att förbättra solcellseffektiviteten?
Effektivitet för olika solcellstyper
Multijunction solceller
Vad du helt missat i effektivitetsmåttet är just Infall kontra material kontra yta kontra volym.
De såkallade "effektivare" solcellerna är i själva verket betydligt dyrare och ger betydligt sämre utfall per satsad krona sett till livslängden på solcellen. Framtiden för solceller är i praktiken specialapplikationer (tex. militära och vildmarksliv) samt elproduktion avseende lågeffektiva billiga solceller tillverkade i plast (effektivitet 5-15%), vilka torde vara hållbara i några hundra år osv. map. plastens egenskaper.
Citat:
Ursprungligen postat av xunnyday
Bullshit. Det enda som behövs för att möjliggöra energisystem som helt baseras på solceller är effektiva lagringsformer av elenergi för att kunna flytta isär elproduktion och elanvändning. Övrig teknik är redan tillgänglig.
Och detta har med att göra vad? Utfyllnad för att du inte ska se ut att ha slut på argument/insett att du har fel?
![Evilgrin39](https://static.flashback.org/img/smilies2/evilgrin39.gif)
1. Här har du helt fel. Kiselplattorna räcker inte till. I övrigt så finns det inte batterimassa till solcellerna heller och batterimängden som krävs för elementära applikationer är närmast "oändligt stor".
2. Det är bara ett exempel, för att du ska inse vilken skojeriverksamhet industriell produktion av solceller är i termer av "kommersiella energikällor för samhället". Det är en "scam" med enda syftet att stjäla skattepengar och i förekommande fall "riskkapital". Däremot kan solceller bli en lönsam hajking eller semesterprodukt. Solceller till båten, solceller till husbilen, solceller till tältet osv.
Citat:
Ursprungligen postat av xunnyday
Drygt 5.8 m2 solceller skulle täcka de behovet med solförutsättningar motsvarande Stockholm. Så nog får de plats på taket, men du kanske syftade på taket till lekstugan? 30 kWh per dygn hushållsel låter dock snarare som två villor (11 000 kWh/år), så man skulle nog klara sig på dryga 3 m2. Oavsett skulle de kunna täcka drygt 40 % av ditt årliga elbehov.
Studera är väl för övrigt något du kanske borde göra, vem vet, du kanske lär dig nåt
![Yes](https://static.flashback.org/img/smilies2/yes.gif)
6m^2 solceller producerar i genomsnitt i Sthlm ungefär ~1200W/dygn i genomsnitt vid goda förhållanden. Så det saknas alltså omkring 28/30 av behovet ( I bästa fall, 98/100 i värsta fall). Nu har de flesta villor större tak än så, man kan tänka sig att de har omkring ~50 m^2, lämpligt för solcellsinstallation. Även under goda förhållanden räcker inte detta till ens 1/3 av energibehovet.
Vidare borde en person med högskolekompetens vid det här laget ha insett att det inte finns någon som helst anledning att subventionera solceller av miljöskäl då solceller lider samma produktionsförutsättningar som exempelvis mikroprocessorer, vilka tidigare kritiserats ganska hjärtligt av miljörörelsen..............
Så återigen tillbaka till den originella förolämpningen och tänk till lite mer samt läs på.
Slutligen: EON, en av Sveriges största elleverantörer hävdar att en svensk genomsnittsvilla förbrukar 25000kWh per år. Detta innebär i snitt ~68kWh/dygn. Du ljuger alltså.
http://www.eon.se/templates/Eon2Text...SV&redirect=1#