Ursprungligen postat av kurt-sune
Läs gärna igenom min lilla guide till nybörjare.
1: Köp inte bioteknik, flyg eller allmäna förhoppningsbolag. Försök inte ens förstå dig på dessa bolag, för det gör du INTE! Den här typen av bolag tjänar sällan pengar och livnär sig ofta på att lura småsparare att köpa aktier i sitt bolag. Inte ens insidertips hjälper, då allt hänger på investerarnas humör snarare än hur det faktiskt går för bolaget ifråga. Det blir inga snabba klipp. Inse det! Köp några trisslotter om du drömmer om snabba miljoner.
2: Satsa på säkra kort i bolag med en bra affärsidé, som håller över tid och delar ut mycket till sina aktieägare. H&M förlorar man i princip inte pengar på. Det gäller bara att välja tidpunkt att köpa denna fina aktie. Man kan alltid trösta sig med att utdelningen trillar in som den ska varje år.
3. Undvik att köpa "heta" aktier, som alla ska in i på flashback (ofta lågt styckepris/aktie). Aktier behöver inte vara roliga för att man ska tjäna pengar på dom. Sikta istället in dig på trista men trygga bolag, så behöver du inte följa din portfölj varje minut. Exempelvis: SCA, Holmen, Skanska, H&M osv är bra att ta in vid kraftiga fall.
4: Köp aldrig fonder! Köp aktier i motsvarande bank istället. Banker är extremt giriga och tar ut hutlösa avgifter oavsett hur fonden går. Lär dig förstå vad ränta på ränta innebär och du vill aldrig mer äga en fond. En aktie har du kvar och kan ge dig rätt till utdelning, medan en fond kan bli i princip helt värdelös. Inte minst i kombination med en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.
5: Vill du ha spridning på ditt sparande, liknande en fond köper du med fördel aktier i investmentbolag. Det finns många bra att välja bland. Ratos, Industrivärden, Öresund, Lundbergföretagen osv och man får då ofta en rabatt på sin portfölj. Enda fonden du ska äga är Avanza Zero som är helt avgiftsfri och följer OMXS30. Perfekt att månadsspara i för den som tror på börsen. Fyll gärna på lite extra då börsen dippar!
6: Välj tidpunkt för din investering väl, om du så måste vänta flera månader eller kanske år i vissa fall. Att tjäna pengar på daytrading och handlar ofta mer om tur än skicklighet. Man tjänar mest på att vara så inaktiv på börsen som möjligt och köpa mycket när börsen "blöder".
7: När alla säger SÄLJ på Flashback är det köpläge.
8: När alla säger KÖP på Flashback är det säljläge.
9: Lita inte för mycket på TA (teknisk analys). Köp bra bolag när dom är billiga istället, oavsett vad TA (och vissa stollar på flashback) säger. Titta noga på historiska P/E-tal och jämför.
10: Spekulera inte i enskilda rapporter! Det vanliga scenariot är att det går upp fram tills rapportdagen, sedan kommer rapporten inte nå upp till analytikernas förväntningar och aktien dyker. Även om rapporten är i linje med analytikernas förväntningar blir det oftast nergång ändå.
11: Köp högutdelande bolag i god tid innan x-dagen. (dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning). Bolag som delar ut mycket tenderar att gå upp innan utdelningen. Det lönar sig dock sällan att ta utdelningen kortsiktigt. Det kan därför vara en idé att köpa aktien på x-dagen eller någon dag senare innan utdelningen kommit in på aktieägarnas konton. Många investerarare återinvesterar utdelningen i nya aktier och det kan bli ett köptryck som driver upp kursen.
12: Var långsiktig! Gråt inte om du ligger back en stund. Har du köpt ett kvalitetsbolag kommer det alltid tillbaka. Spara till pensionen i exempelvis H&M och sälj aldrig. Tänk på att du köper en aktie för utdelningen! H&M till exempel delar ut i stort sett hela vinsten till sina aktieägare. En satsning på H&M är en investering i framtida vinster. Man måste helt enkelt så i tid för att få skörda senare.
Tänk de som köpte H&M på 90-talet och har kvar sina aktier idag, vilken fin sedelpress de skapat åt sig själva, med en mycket god direktavkastning.
13: Se dina aktier som dina barn. De kan missköta sig ibland, men de mognar till sig för det mesta och växer upp till slut. Du kan inte göra dig av med dom bara för de inte beter sig exakt som du vill.
14: Börsen är ett spel och det gäller att lära sig att läsa själva spelet. Det är normalt att det pendlar mellan glada och ledsna perioder flera gånger per år. Se till att handla när det är ledsamt på börsen och var inte för girig. Ibland är även fina bolag för dyra och då passar man på att sälja av lite.
15: Av någon anledning tycker folk att det är bättre att köpa aktier dyrare trots börsen redan gått upp kraftigt. I ett sådant läge är det en god idé att ta det försiktigt och bara köpa defensiva aktier och/eller inta negativ position i form av björnar. (xact bear kan de heta till exempel) Kom ihåg att man ej bör stanna längre perioder i bear, då börsen i genomsnitt går upp historiskt sett.
16: Dela upp ditt aktiekapital i två delar. Du kan ha till exempel en långsiktig portfölj som du inte rör och en del som du trejdar med. Börsen går åt båda hållen, så ibland kan det vara bra att hoppa ur en stund om man gjort lite snabba vinster. Glöm inte bort att fylla på den långa portföljen ibland vid utdelningar eller för vinstpengar från din trading.
17: Köp bolag som har tillgångar som finns i begränsad mängd. Exempelvis oljebolaget: Black Pearl för oljan, SCA och Holmen för skog och mark/energi, Skanska för fastigheter och mark osv. Dessa är bra aktier att ha i en långsiktig portfölj och ta in vid börskrascherna.
18: Köp bolag där kunderna är i en slags beroendeställning. Exempelvis tobaksbolag (Philip Morris, Swedish Match), spelbolag (Bettson), livsmedelsbolag (Axfood), telekombolag (TeliaSonera, Tele2), Oljebolag (Black Pearl, Statoil)
19: Köp bolag med inbyggd tullbro. Skistar är här ett lysande exempel, då de i princip har monopol på fjällturismen i Sverige. Åker du till fjällen blir du mer eller mindre tvungen att vara kund hos Skistar.
20: Lär dig några bolag som du gillar och följ dessa noggrant. Man måste inte ha många aktier i en portfölj. Det blir bara rörigt att hålla koll på för många bolag. Har du köpt något investmentbolag så får du automatiskt en spridning. Mellan 5 och 10 aktier räcker gott och väl i en långsiktig portfölj så länge man köpt kvalitetsbolag.
21: Bästa sättet att bli rik är att se till att långsiktigt äga sitt boende. Detta har givetvis inte med börsen att göra, men det är nästan viktigare att börja spara i den ändan och sedan ha börsen som ett komplement i sitt sparande. Precis som på börsen ska man undvika haussade perioder när man köper.
22: Skilj på bolaget och aktien. Bolagets vinster ändras inte bara för att aktien ökar eller minskar i värde, i det korta perspektivet. Flash-krascher kan uppstå i vilket fint bolag som helst, så det kan vara en idé att lägga ordrar på skambudsnivå innan man går hemifrån på morgonen. Har man tur har man fått komma in riktgt billigt under dagen.
23: Stoppa bara in pengar du kan avvara över en lång tid på börsen. Lägg dig på en bekväm nivå, så du inte rycks med i paniken om det börjar att rasa tillfälligt.
24: Panik på börsen=köpläge INTE säljläge. Ska alla ut är det förmodligen bäst att gå emot strömmen. Att gå emot sina egna känslor brukar vara ett tecken på att man gjort en bra affär. Känns det för bra och lugnt är det kanske dax att pausa ett tag.
25: Du kommer med största sannolikhet inte att träffa botten om du försöker bottenfiska aktier. De går oftast ner mer än vad man tror. Klev du in för tidigt är det bara att vänta några dagar och eventuellt snitta ner sig och vänta in en uppgång. Det kan ta lite tid förstås, men det vänder alltid tillbaka upp igen i sinom tid bara du köpt ett kvalitetsbolag.
26: Har du lite kapital är det hög tid att sätta igång och spara. Avanza Zero är den bästa starten du kan få om du inte är så påläst om olika bolag och vill ha spridning. Börja med att månadsspara både i Avanza Zero och på ett räntekonto. Vid kraftiga börsfall köper du fler fondandelar för pengar från ditt räntesparande.
27: Se ditt sparande som konsumtion. Vad gör du annars för säg 1000 kr i månaden om du inte sparat dessa pengar? Förmodligen bränt på krogen eller shoppat onödiga saker för. Med aktier har du en god chans att gå plus över lång tid, den möjligheten hade du inte haft om du shoppat upp pengarna istället.
28: Sist men inte minst: Att ta rygg på de rika, brukar löna sig: Köper insiders mycket är det bara att hänga på, så länge du inte misstänker maktspel i bolaget.
Bra förebilder värda att följa:
Warren Buffett, Aktiestinsen, Fredrik Lundberg, Leif G.W Persson, Per H Börjesson, Sven Hagströmer, Simon Blecher (börsrådet)
Exempel på bolag/instrument jag handlar med och förslag på hur man bör ligga i dessa:
Xact Bull/Bear (trading)
Avanza Bank Holding (lång)
Axfood (lång)
BlackPearl (lång/trading)
Skanska (lång)
H&M (lång)
Billerud (lång)
SCA (lång)
Statoil (lång)
Swedish Match (lång)
Holmen (lång)
SSAB (trading)
Skistar (lång)
Tele2 (lång)
TeliaSonera (lång)
Intressanta amerikanska bolag:
MasterCard Inc (lång)
American Express Co (lång)
Google (lång)
McDonalds Corp (lång)
The Coca Cola Company (lång)
Philip Morris International Inc (lång)
Investmentbolag:
Ratos (lång/trading)
Industrivärden (lång/trading)
Kinnevik (lång)
Lundbergföretagen (lång)
Fonder:
Avanza Zero (lång)