Citat:
Ursprungligen postat av Fnysington
Fråga dig i stället för vad vettigt den mannen åstadkommit under ett helt liv, alltså någonting bra och varaktigt. Jag kan inte komma på något bra.
Han avslöjade IB-affären tillsammans med Peter Bratt. Deras efterföljande inspärrning visade bara ytterligare på hur maktfullkomlig Palmes (s) var på den tiden. Hans karriär därefter har inte alltid varit lysande, men han gjorde en för den svenska demokratin oerhört viktig insats på 70-talet.
Men om jag kan få tillåtas avvika från diskussionen om Guillous person så skulle jag vilja hålla med honom i mycket av det han tar upp.
Media har få incitament till att rapportera om rättsöverfall som sker i skuggan av populistiska häxjakter; dels i det senaste årtiondet mot muslimer, men även tidigare gentemot exempelvis judar eller påstådda spioner. Däremot har det gått om incitament till att späda på hetsen; hur många läser egentligen tidningen för att utmana sina egna uppfattningar? (det finns gott om exempel: sverigedemokrater som läser PI/Avpixlat, sossar som läser AB, moderater som läser SvD, centrister som läser DN osv). Detta fenomen är dock vanligare (och värre) i framförallt USA, där muslimska medborgare inte sällan tvingas stå ut med förnedrande försök till "entrapment" och hetsjakter i kongressen (se exempelvis
Michele Bachmann,
Peter King). När Obama-administration assassinerade Anwar al-Awlaki - en amerikansk medborgare som ej gjort sig skyldig till annat än att hysa extremistiska åsikter - lös mediautspelen med sin frånvaro.
Det finns helt enkelt väldigt lite i förföljelse av "annorlunda" minoriteter som upprör de etablerade majoriteterna, och media anpassar sig efter detta. Hastigheten med vilken Sverigedemokraternas närvaro i det politiska livet normaliserats är ett gott exempel på detta.
Guillou lyfter också en god poäng i att det är juristkåren här som starkast stått emot utvecklingen. Jag kan bara spekulera kring anledningen, men jag skulle tro att det har att göra med att jurister inte är beroende av läsarsiffror för sina löner och därför kan ta potentiellt opopulära beslut.