Pung skrev mycket intressant. Jag väljer att fokusera på detta:
Citat:
Ursprungligen postat av Pung
Tidningarna står alltså inte inför ett val att gå från print till digital. De måste.
Print är m.a.o ganska kört. Själv tänker jag så här: de producerar ju tidningarna digitalt, varför då gå omvägen via papper när de ska distribueras...?
Visst, man tjänar mer på papper. Idag. Men om jag får spekulera lite så tror jag att de flesta medieföretag med tonvikt i print kommer att gå under snart. Revolutioner har skett förr. Och den mest vitala, optimala medieformen idag, torde inte den vara TV+webb, typ svt.se...? De ger iaf ett basutbud av nyheter, enkelt tillgängligt och ofta uppdaterat. Man ger på webben textversionen av vad man sänt så vitt jag förstått. Smart, effektivt.
Som mediekonsument kan man skatta sig lycklig, vi står inte för en nyhetskris. Nyheter finns alltid att få idag. Det är bara otidsenliga medieföretag som krisar: de gamla tidningshusen. Deras konkurrensfördelar håller på att krympa som Pung utredde: att intervjua, fota mm kan snart sagt vem som helst, och vem som helst kan söka och sammanställa nyheter från webben, alla kan researcha via wikipedia och annat.
Och återigen som Pung sa, gammelmedia lever på sin renommé, de kan t.ex ännu leverera vaga antydningar i sina nyhetsstick med hänvisningar till hemliga källor. Nymedia som avpixlat däremot, de måste ha mycker mer på fötterna. Men gammelmedias renommé vad gäller detta och annat är på väg att förbrukas. De tillhör historien och den tidningsdöd vi nu ser nalkas är bara en yttre bekräftan på en lång utveckling, som återigen kan beskrivas som "alla nyheter hanteras idag diditalt, papper är bara en onödig en omväg".
Allt utvecklas. Och revolutioner har skett förr. Härmed ett möjligen udda exempel: förr måste man krusa örngottsbanden. Sedan 1) slutade man med det 2) man slutade även att ha örngottsband öht, man lärde sig sy kuddvaren på ett annorlunda sätt...! Detsamma kommer att bli fallet med nyheter. Den lilla skara som "måste ha nyheterna på papper" är en utdöende art, nyheter finns ju elektroniskt att tillgå överallt (radio, TV, webb).
Nyhetsproduktion är som Pung så träffande noterade inte att jämställa med musikindustrin, en annan på sistone strukturomvandlad näringsgren. Musik är ju en konstform medan nyheter i bästa fall är ett konsthantverk. Men tiden för konsthantverk och finlir är ute, allt färre är villiga att betala för att få världen kommenterad av någon upphaussad MSM-stjärna som Wolodarski eller annan "vass penna". Dylikt finlir hittar man i så fall gratis på debattforum och i bloggar. Flashback har ju en och annan vass penna; tänk bara på DogDylan i tråden "Början på ett mediekrig om mångkulturen".
https://www.flashback.org/t1423112 Detaljer åsido så kunde han förmedla fakta och åsikter i läsbar form.
Tiden för finlir och överbetalda mediastjärnor är förbi för de klassiska tidningshusen. Tidningsdrakarnas tid öht är ute, överdrivet PK-infekterade som de är och anlitande företag som Interaktiv Säkerhet att städa upp i kommentarsfält och blogglänkar. "Censur AB" kallade Cornucopia detta företag nyss.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/0...-ab-media.html Mycket träffande. Detta företag går nog bra än så länge, men någon så där alldeles lysande framtid för webbcensorernas yrkeskår spår jag inte.
Nåväl, nog om tidningarnas diktatursentiment. Vad jag vill ha sagt är att nyhetsförmedling är inte så svårt. Nyheter är framför allt färskvara, snabbt konsumerat. Visst vill man ha dem presenterade i njutbar form men det där är överskattat. Man vill framför allt ha substans. Och Svt.se (som jag personligen inte gillar mer än DN eller SvD) ger ju råsubstansen utan tjafs: raka nyheter. Detsamma kan sägas om en aktör som Metro. Sedan kan man läsa något glatt och roligt, vad som helst.
Nyheter är inte raketvetenskap. Nyhetsindustrin kommer att effektiviseras rejält. Det blir en gigantisk strukturomvandling, och den heter: ajöss 1800-talsmässig print och goddag dem som helhjärtat kan satsa elektroniskt.