Citat:
Ursprungligen postat av lardest
Du brukar ha rätt i det du skriver, men stämmer verkligen ovanstående? Dels så står det i gällande lagstiftning att:
30 § I de fall där ett beslut kan överklagas skall parterna få upplysning om detta.
Innebär beslutet att ärendet avgjorts skall parterna få upplysning om vad de skall iaktta vid ett överklagande. Har ärendet inte avgjorts, skall parterna underrättas om att de efter begäran kan få en sådan upplysning från domstolen.
Krävs det prövningstillstånd vid överklagande, skall parterna få upplysning även om detta och om de grunder på vilka sådant tillstånd kan meddelas.
och dels så skriver Domstolsverket följande:
I vissa fall krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva målet på nytt i sin helhet, när så krävs framgår av domen.
http://domstol.se/Brott--straff/Overklaga/
I och med att man bifogar en bilaga, som därmed är en del av domen, av vilken all nödvändig information framgår så är lagkravet uppfyllt. Lite taskigt på sätt och vis eftersom det kan vara lite bökigt för "vanligt folk" att förstå när prövningstillstånd krävs eller inte. Samtidigt är det ganska bekvämt att kunna använda sig av samma överklagandehänvisning i alla brottmål utan att fundera mer på det. I ärenden och tvistemål krävs alltid prövningstillstånd, så där är det egentligen ingen problem att skriva ut det. Men det sker ändå inte alltid.
Citat:
Ursprungligen postat av LordDenning
I regel brukar överklagandehänvisningen i den skrivna domen avslutas med "det krävs prövningstillstånd i hovrätten" eller motsvarande skrivning när så är fallet. Det framgår dock alltid ac den bifogade överklagandehänvisningen (DV400).
Om det inte har angivits att prövningstillstånd krävs men rätteligen borde ha gjorts löses problemet genom att hovrätten förelägger klaganden att ange skäl för prövningstillstånd om så inte har skett i överklagandeskriften.
Hovrätterna förelägger väl ändå inte om rätt överklagandehänvisning bifogats?