Citat:
Ursprungligen postat av
MasterBait
Chinese want war!
Intervjuer med kineser i Kina om vilket land de helst vill slåss mot:
https://youtu.be/w7MRpMn4-tc
Det är rätt intressant hur kineserna beskrivs som våldsamma när deras historia knappast präglas av omfattande krig. År 2015 skrev försvarsforskarna Daniel Todd och Michael Lindberg ett schema för att definiera blåvattensflottor. USA hamnade i kategori 1, Storbritannien och Frankrike hamnade i kategori 2 och Kina hamnade i den lägsta kategorin tillsammans med Indien, Italien, Spanien, Brasilien och Ryssland i kategori 3. Sedan slog Storbritannien och Frankrike för bröstet och menade att Kina absolut inte kunde konkurrera i den näst högsta kategorin. Så vad har då hänt? År 2021 fick Kina världens största flotta i antal skepp och världens näst största flotta i tonnage. En jämförelse för 2021;
Totalt: Kina: 777 skepp - UK/Frankrike: 255 skepp
Rated: Kina: 156 skepp - UK/Frankrike: 39 skepp
- Jägare: Kina: 41 skepp - UK/Frankrike: 16 skepp
- Fregatter: Kina: 49 skepp - UK/Frankrike: 23 skepp
- Korvetter: Kina: 70 skepp - UK/Frankrike: 0 skepp
Off-shore patrol: Kina: 152 skepp - UK/Frankrike: 41 skepp
Kina har sedan tjugo år tillbaka byggt upp en enorm flotta av så kallade "ocean-going" amfibiefartyg. Det handlar främst om den omoderna sorten så som LST, LSM, LSH och LSD. Elaka tungor i MSM hävdar att det beror på att Kina minsann inte kan bygga moderna amfibiefartyg medan mer kunniga förstår syftet med dessa skepp. Dessa skepp är designade för en strategisk massinvasion av Taiwan och omgivande länder och inte för taktiska operationer på andra kontinenter.
Sedan ett par år tillbaka har Kina börjat bygga moderna amfibieskepp. Sedan 2021 har Kina åtta stycken moderna LPD-skepp medan UK/Frankrike bara har sex stycken sådana skepp. Kina har sedan 2021 tre stycken LHD medan UK/Frankrike tillsammans har tre stycken LHD. Kina har nu en marinkår på 40,000 man varav 25,000 man är redo att strida idag medan Frankrike och Storbritannien marinkårer tillsammans inte utgör mer än 26,000 man. Hur många av dem är redo att strida idag?
Det mest ikoniska i varje blåvattensflotta är hangarfartygen. Kina har två konventionella STOBAR-hangarfartyg och bygger ett tredje konventionellt CATOBAR hangarfartyg medan UK/Frankrike tillsammans har tre hangarfartyg. UK har två konventionella STOBAR-hangarfartyg medan Frankrike har ett nukleärt CATOBAR-hangarfartyg.
Kina gör är ingen hemlighet att Storbritannien och Frankrike ligger före Kina i teknik och operation av sådana skepp - vilket inte är så konstigt eftersom Storbritannien och Frankrike har drygt hundra år av erfarenhet att bygga och operera hangarfartyg. Kinas första hangarfartyg var ett halvfärdigt sovjetiskt Kuznetsov-klass hangarfartyg som kineserna byggde om tog i bruk 2012 som ett träningsskepp. Kinas andra hangarfartyg av 002-klassen är en uppgraderad kopia av Kuznetsov-klassen som togs i bruk 2019. Det fungerar också som ett träningsskepp även om detta inte sägs officiellt.
Syftet med dessa två konventionella STOBAR-skepp handlar primärt bygga och operera hangarfartyg och inte strida. Kinas tredje skepp (003-klassen) är som tidigare nämnt ett konventionellt CATOBAR-skepp och fyller samma syfte. Med största sannolikhet kommer Kina bygga ett ytterligare hangarfartyg i 003-klassen. Det kommer stå färdigt innan 2030. Under tidigt 2030 planerar Kina att bygga två nukleära CATOBAR-fartyg. År 2035 kommer Kina ha sex hangarfartyg som kan beskrivas som träningsskepp. Kina kommer då ha "know-why" och "know-how" för att kunna bygga moderna nukleära hangarfartyg för att konkurrera med de amerikanska fartygen.
Kina vet att militäruppbyggnad är ett maraton och inte en sprint. Kina är idag världens största byggare av civila skepp. Detta ger "know-how" och "know-why" för att snabbt kunna bygga kapabla krigsskepp av god kvalitet.
För att operera en blåvattensflotta behöver du också säkra hamnar. Kina kommer de kommande åren förmå fattiga länder att upplåta hamnar åt dem så de kan nå världen på samma sätt som USA, Storbritannien och Frankrike. En blåvattensflotta behöver också en stor kustbevakning och en civil flottmilis. Kina har världens största kustbevakning i skepp och tonnage och världens största civila flottmilis. Allt eftersom kommer Kina lära sig att bygga och operera en blåvattensflotta.
Hade då Daniel Todd och Michael Lindberg rätt 2015? Kanske men vad de inte förstod är hur snabbt Kina rör sig. År 1994 tog Kina jägarklassen Typ 052 i bruk. Deras första "moderna" jägare. Kina byggde två skepp i den klassen. Västvärlden skrattade och hävdade att Kina minsann inte har råd att bygga fler skepp och de kunde definitivt inte bygga bättre skepp. Kina byggde sedan klasserna 051B (1 skepp), 052B (2 skepp), 051C (2 skepp) och 052C (6 skepp).
Varje klass var litet bättre än den tidigare klass. Kina beslutade att 052C var den design som passade. Den utmynnade i skeppsklassen 052D som Kina kommer år 2022 ha 25 skepp av innan serien tar slut. Den så kallade 052D är tekniskt jämförbar med amerikanska Arleigh Burke klassen som härstammar från sent 1980-tal.
Just nu bygger Kina den så kallade 055-klassen och kommer i år ha åtta färdiga skepp. I en utfrågning i kongressen förra året sade en amiralen Michael M. Gilday att i och med 055-klassen är Kina nu i paritet med USA när det kommer till "know-why" och "know-how" för att bygga jägare. En 055-klass kostar förövrigt bara drygt 0.9 miljarder dollar medan en Arleigh Burke går på 1.8 miljarder dollar.
Så vad är då skillnaden? Skillnaden är att 055 är ett modernt skepp för framtida krig medan Arleigh Burke härstammar från slutskedet av kalla kriget. Även om USA kan bygga bättre och modernare klasser än Arleigh Burke så har Washington DC beslutat att fortsätta bygga klassen. Jag skulle gissa på att MIC har goda marginaler på Arleigh Burke och USA har ändå inte råd att designa och bygga något bättre. Den misslyckade amerikanska Zumwalt-klassen byggdes bara i tre skepp - det blev för dyrt. Kina planerar 16 stycken 055 jägare och har vad jag förstår redan börjat planera en efterföljare. Om drygt 15 år kommer Kina vara världsledande när det kommer till jägare medan USA fortfarande seglar runt i gamla (om än moderniserade) jägare från det sena kalla kriget.
En 055-klass
https://www.youtube.com/watch?v=adHEt04JPnw
Den kinesiska strategin är tämligen simpel. Istället för att gräva ned sig i eviga krig för särintressen vilket kräver ständigt hög beredskap och låta MIC sälja whatever de anser är lönsamt så ser Kina till att hela tiden förbättra och modernisera sin flotta tills de är den ledande aktören. Nu är Kina så pass duktiga skeppsbyggare att de har börjat sälja stora krigsskepp till omvärlden - där bland till Thailand.
Det leder mig till slutligen till detta. Den här typen av brittisk propaganda från The Telegraph är desillusionerad över hur Storbritanniens möjligheter till att projicera makt i Asien är.
https://www.youtube.com/watch?v=cGNsnGT5ByU
Det är USA som gör det tyngsta lyftet i Asien eftersom Storbritannien inte kan göra det. Enligt SIPRI; år 2021 spenderade UK hela 2.7% av sitt BNP på sitt försvar medan Kina spenderade 1.7% (officiellt 1.3%). Att skicka en hangarfartyg grupp till Kina är inte gratis. Det är mycket dyrt. Detta är pengar som inte Storbritannien har och det är därför som landet nu skär ned på armén för att ha råd att ha ett hangarfartyg i Kina.
https://www.bbc.com/news/uk-56477900
I USA börjar det också bli fasligt dyrt att segla om kring 12,000 km från amerikanska fastlandet så de skär också ned. USA ska 2022 skära ned på löner och traktamenten för ha råd med samma sak även om det sker i liten skala.
https://www.military.com/daily-news/...ands-2022.html
Samtidigt slår handeln mellan Kina och USA och UK rekord vilket gör Kina rikare för varje dag. Medan Kina återinvesterar pengar i sin ekonomi så plöjer USA och UK ned pengarna i sitt försvar för att kunna segla runt i Asien och titta på kinesiska kustbevakningen och kinesiska öar genom en kikare. Kina känner sig inte hotade. Faktum är att den kinesiska eliten ler med hela ansiktet eftersom de vet att USA och UK nu måste handla mer med Kina för att kunna fortsätta med det här spektaklet.
I och med att Ryssland har tuffat till sig så måste USA, UK och EU ösa ned mer pengar "försvaret" av Europa också vilket leder till mer handel med Kina. Medan vår MSM gastar om hur farliga Ryssland (som ändå inte har kapacitet eller råd att kriga) gastar kinesisk MSM om hur rika Kina kommer bli. Västvärldens fixering vid vapen, krig och hegemoni gör de facto Kina rikare. Man tar sig för pannan.