Citat:
”Svensk polis står inför den största omorganisationen på 50 år, och Rikspolischef Bengt Svensson har sagt att omorganisationen är ett bra tillfälle att se över polisens arbetsuppgifter.
Intresseorganisationen Säkerhetsbranschen säger i dag att polisen måste avlastas - och att flera av myndighetens nuvarande uppgifter kan utföras av bevakningsföretag.”
Intresseorganisationen Säkerhetsbranschen säger i dag att polisen måste avlastas - och att flera av myndighetens nuvarande uppgifter kan utföras av bevakningsföretag.”
Sådant här får naturligtvis ofta mothugg av de nervöst lagda inom polisen. Många poliser och myndighetsförvaltare vill reflexmässigt värja sina traditionella och risiga domäner, ungefär som polisförbundet i artikeln.
Men om det som i polisens fall handlar om enklare persontransporter eller om att stå och bevaka brottsplatser så borde en mer påtaglig förändring vara högst önskvärd. Frågan som förbundet borde ställa är väl snarare varför polisen ska syssla med sådant här om man samtidigt måste sortera bort annat?
Det finns så klart drag av tungfotad myndighet i motståndet. För samtidigt som polisen försvarar och bemannar allehanda kringuppdrag, så får det konsekvensen att andra händelser och utredningar får vänta eller avskrivas, med följden att säkerhetsbranschen knatar in på just de områden som polisen tvingas lägga ned eller prioritera bort. Vad vinner polisen på det?
Detta förhållningssätt till säkerhetsbranschen är naturligtvis en galen strategi. Många tror att polisen ska kunna vara överallt och åka på allt, och vara bäst lämpad till allt. Men det finns så många uppenbara nackdelar med att inte leverera resultat och närvaro till medborgarna, så man tycker att de som är satta att sköta stora delar av samhällets ordning och säkerhet snarare borde uppmuntra privata aktörer att åta sig fler uppdrag än att försöka begränsa dem. Men det är väl det interna revirpinkandet inom polisen som bubblar upp till ytan även här.
Polisens uppgifter har trots allt under en längre tid så sakteliga betats av, och det finns numera allt fler civilister och privata aktörer som sköter ordning, utredning, analys och säkerhet.
Kanske det i denna fråga inte handlar om vinster i välfärden utan snarare om effektivitet i välfärden. Naturligtvis kan man även tycka att det är en fråga om att begränsa rena utgifter. Dock har jag inte sett ett enda argument om ekonomi från något håll.
Men på vilket sätt hade medborgarna eller skattebetalarna fått det sämre i fall polisen i än större utsträckning anlitade privata aktörer till vissa ”polissysslor”?
http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=5558971