Citat:
Ursprungligen postat av
liffen
Men hur hanterar vi situationen att produktionsviljan överstiger konsumtionsviljan?
Om den situationen var verklig skulle stora lager uppstå och de skulle bara fortsätta växa. Går det att observera stora lager i verkligheten? Bara i undantagsfall, i form av europeiskt mjölkpulver eller kinesisiskt stål. Men då har det med konstlade incitament att göra.
Människor tycker i gemen att det är roligare att konsumera än producera.
Citat:
Ursprungligen postat av
liffen
På vikingatiden hade man lärt sig så mycket om odling att man började få överskott. Hur skulle man använda det? Man byggde båtar och gav sig ut på plundringsfärd. Under medeltiden försökte kyrkan skapa icke-producerande tillvaro i kloster som kunde ta upp en del av överskottet. På 1600-talet samlade man stora skaror som fick dra ner för att plundra i centraleuropa. Hitler använde överskottet till att rusta. Det fungerade utmärkt men han blev tvungen att starta krig för att få användning för den militära kapacitet som han byggt upp. På 1960-talet trodde många att rymden skulle bli ett resurskrävande område men Månen visade sig vara den tristaste plats som människor besökt.
Det var en "intressant" historiebeskrivning som jag tror inte många ställer upp på. Det är brist, inte överflöd, som skapat konflikter i historien.
Att dumpa produktionsöverskottet på månen hade förstås varit ett alternativ.
Citat:
Ursprungligen postat av
liffen
Vi vill inte ha mer av samma gamla varor. Det vi vill ha från våra medmänniskor är nya ideer, delvis manifesterade i nya varutyper. Hur skapar vi en ekonomi som stimulerar det? En välordnad arbetsmarknad är inte särskilt ideskapande.
Om man tittar på 1900-talet och jämför med alla tidigare århundraden så klagar nog ingen på idéskapandet. Bara att fortsätta på inslagna linjen.