Citat:
Ursprungligen postat av
uea
Enligt EUROSTAT är svenskarna på väg att få de näst lägsta pensionerna i EU, till och med lägre än Bulgarien. Dagens 27-åringar kommer at få 48,2 % av slutlönen och då är även tjänstepensionen(avtalspensionen) inräknad.(De två nedersta delarna av triangeln).
Tittar man även på den faktiska pensionsåldern så är den i Sverige 63,7 år och i Tyskland 61,3 år. Sverige med sina 4 miljoner löntagare jobbar alltså drygt 8 miljoner år längre för att bidra till välfärden än tyskarna, trots det får vi lägre pensioner.
Här ett konkret ex från 2013. En handelsanställd som började jobba 1976 och pension år 2022 får 10700 kr i månaden. Beloppet fördelas på inkomstdel 8400 kr, premiepension 1200 kr och garantpension 1100 kr. Hon får ihop 43 arbetsår och trots det så måste staten skjuta till 1100 kr för att hon ska komma upp till samma belopp som en ”parknötare” är garanterad (garantipension). Det hjälper inte heller för henne att jobba två år längre för hon arbetar då bara bort en del av dessa 1100 kr så det är bara gratisjobb åt staten som behöver skjuta till lite mindre.
Den handelsanställde får väl en slant i tjänstepension med, runt 2000-3000 kr i månaden bör den ligga på.
Dock är den stora skandalen inte pensionssystemet utan att staten inte uppmuntrar individer att spara privat och att p-avdraget har sänkts till 12000 kr per år.
För en person med enbart kommunalskatt så är skatteeffekten inte mycket att jaga efter, däremot är inlåsningseffekten faktisk bra för den rätt stora grupp individer som inte kan hålla i pengar.
Staten borde införa en k-försäkring där skattepengar plockas in och skattefria pengar kan tas ut men som har samma låga avkastningsskatt som P-försäkringar och där pengarna är låsta till minst 55 år dvs lika som den gamla kapitalpensionen.