Citat:
Ursprungligen postat av
HepCat-X
Stämmer, det finns en inbyggd målkonflikt här - men i nutiden tenderar den s a s "liberala lobbyn" också att sälja ut till oligarki pch överstatliga samarbetskolosser som t ex EU och WEF, för att den vägen försöka skydda sitt "värdegrundsprojekt" och politikernas egna karriärer (som förlängs och förmeras genom dessa överstatliga VIP-klubbar: EU är ett typiskt exempel på detta). Man placerar de verkliga besluten utom räckhåll för vanligt folk och nationella politiska opinioner
När topposterna inom det egna landet förvandlas till i grunden "stepping stones" i jakten på än mer välbetalda poster inom den internationella politiska kamarillan så blir naturligtvis resultatet att den nationella politiska arenan urholkas till förmån för övervåningen inom EU, WEF, WTO, NATO och andra toppklubbar, och politikerna lär sig att redan på förhand anpassa sig till det som kommer uppifrån den övernationella nivån. Den här utvecklingen har accelererat sedan omkring år 2000.
Jag håller med om den grundläggande analysen men skulle vilja utveckla tidsperspektivet (och även understryka ekonomins roll i detta). Medan utvecklingen blivit synligare och mer uppenbar sedan ca år 2000, finns det underliggande processer och milstolpar före dess som jag menar är mer avgörande. Överstatliga strukturer har funnits länge i olika former (koloniala system o.s.v.), men:
* Bretton Woods (1944) institutionaliserade en ny form av överstatlighet genom IMF, Världsbanken etc. och markerade starten på amerikansk hegemoni över väst. Nationell suveränitet var inte lika begränsad som den blev senare och ordningen kunde erbjuda en viss stabilitet för nationalstater, även om USA utövade ett starkt inflytande. Dollarn blev världens reservvaluta. Marshallhjälpen, GATT (senare WTO) och NATO var även en del av denna utveckling under det tidiga kalla kriget. Systemet präglades av kompromiss mellan kapital och arbete under hotet från Sovjet.
* Bretton Woods fall på 70-talet under Nixon markerade en kvalitativ förändring i överstatlighetens karaktär. Guldkopplingen och fasta växelkurser som begränsningar knipsades av. FIAT-valutor blev den dominerande standarden i det globala monetära systemet. Vi gick från ett system där internationella institutioner stödde nationellt handlingsutrymme i nån mening, till ett där finansmarknadernas logik gradvis kom att dominera både nationell och överstatlig politik. Detta sammanföll med stagflation och politisk turbulens.
* Under 80-talet, med Thatcher och Reagan, accelererades och legitimerades de förändringar som påbörjades under 70-talet. Fackföreningar knäcks, välfärdsstaten börjar urholkas, finanssektorn avregleras. En ny modell etableras där finanskapitalet får större makt över politiken och över den reala ekonomin. Detta blev ett svar på 70-talets stagflation och att den keynesianska modellen stötte på problem.
* Sovjets fall kring 1990 undanröjde den sista stora geopolitiska barriären, vilket gjorde att utvecklingen spreds till fler länder utan något vidare motstånd. Internet och ny teknologi från 90-talet fördjupade både den finansiella och politiska globaliseringen genom snabbare flöden av kapital och information.
Detta har skapat dagens situation där finansiell och politisk globalisering förstärker varandra, nationalstatlig kontroll urholkas. De nationella eliterna har anpassat sig till denna förändring och alltmer börjat agera inom en överstatlig ram på bekostnad av nationella intressen. Den liberala demokratin har gradvis omvandlats till ett system där reell makt flyttats bortom nationalstatlig påverkan, samtidigt som nationalstaternas formella institutioner består. Utvecklingen ligger inte ensidigt på politiska institutioner (EU, FN, WEF e.t.c), utan det finns även ekonomiska strukturer som möjliggjort denna utveckling och som ofta förbises i diskussioner kring ämnet.