Tack för era svar.
Gromph säger att statslån inte innebär att trycka pengar. Vad resten av er försöker säga lyckas jag inte riktigt förstå. Jag har också hittat källa på att IMF främst får sina resurser från medlemsavgifter. Det verkar alltså vara dessa pengar som lånas ut.
Sen tycker jag Simoras inlägg är intressant och där har jag en del frågor.
Citat:
Ursprungligen postat av Simora
Att staten lånar har samma effekt som att staten tar ut skatt, d.v.s. mängden pengar i cirkulation i samhället minskar. Det är när staten spenderar (d.v.s. köper varor och tjänster) som pengar skapas.
I praktiken hanteras dock statens likviditet till övervägande del av privata banker så mängden betalningsmedel i samhället påverkas inte av statens lånande och spenderande. Pengarna lämnar så att säga aldrig de privata bankerna utan flyttas bara runt mellan konton.
Ditt första stycke förstår jag sähär: Staten lånar en miljon av mig och det innebär en överföring från det privata (jag spenderar ju inte min miljon på ett köp) till det offentliga. Pengarna kan användas till att köpa medicin till ett sjukhus vilket innebär ett köp eller till löner och dessa pengar kommer också användas för köp, de återgår sålunda till pengaflödet men omvägen via det offentliga gör att det offentliga blir rikare. Förstår jag rätt?
I ditt andra stycke däremot förstår jag det som att pengar varken tas eller ges tillbaka till pengaflödet i samhället. Motsäger inte det det du sa i första stycket?
Vad jag också har funderingar kring gäller hur lån från yttre aktörer tex andra länder borde påverka inflation. Om ett lån tas som spenderas på ett infrastrukturprojekt där material och arbetskraft köps från ett annat land borde inte inflation påverkas men så fort pengarna går till köp eller löner i Sverige borde pengamängden öka och därmed inflationen. Tänker jag fel? Eller händer något vi växlingen till kronor. Alltså om en miljard lånas i euro som växlas över till kronor så kanske växlingen innebär att parten som "säljer" sina svenska kronor, nu har pengar i euro och att mängden kronor i omlopp alltså inte blir större och att det alltså inte påverkar inflationen. Fast jag vet inte hur växling fungerar, det är bara en tanke.
Så bara för att återknyta till det jag undrar, min fråga gäller alltså varför statslån inte ger inflation till skillnad från att trycka pengar.