Citat:
Ursprungligen postat av
Pojken med guldbyxorna
Undrar om det är så meningsfullt att beskriva de vanskliga kategorierna "vänster" och "höger" som något slags beständiga entiteter som växelvis avvisar och accepterar Nietzsche. Och även i så fall har det väl redan tidigt också funnits en "vänster-Nietzsche" som inspirerat agitatorer och kulturradikaler som Kata Dalström, Rolf Lagerborg och Atos Wirtanen, och det var först under och efter andra världskriget som den politiska upplysningsvänstern för en tid satte Nietzsche i giftskåpet som en av "förnuftets banemän".
Det är absolut rimligt att ifrågasätta den alltför slentrianmässiga höger/vänster-uppdelningen. Var gränserna där går är inte alltid uppenbara.
Ett annat exempel på en tidig "vänster-nietzscheanism" är den anarkistiska. Där ses Nietzsche som en del i en tradition tillsammans med bl.a. Max Stirner. I USA så tog både den anarkistiska, men även den libertarianska ideologin stora intryck av Nietzsche, och var höger/vänster gränsen går mellan dessa är ofta allt annat än tydlig.
Citat:
Ursprungligen postat av
Pojken med guldbyxorna
Men är det inte mer rimligt att se Nietzsche som en filosof framför allt för "skönandar", som på olika sätt känt sig beklämda av alltför mycket och alltför konsekvent systemtänkande i kulturen och samhällsordningen - om det så handlat om idealistisk-hegeliansk filosofi, naturvetenskaplig positivism, folkhemskollektivism eller marknadsliberalism? Under alltsammans finns samma förakt för den alltför torftiga massan, borgarbrackorna och filistrarna som inte förstår den skapande individens lidande och längtan, liksom samma motvilja mot en deterministisk idealism/naturalism/socialism/ekonomism osv. - Jämför hur mycket Nietzsches "livskänsla" redan från början attraherade just författare och litteratörer (Brandes, Strindberg, Garborg) och hur stor roll han spelade t.ex. för den litterära modernismen.
Det var ju också via litteraturvetenskapen snarare än filosofin som Nietzsche på allvar gjorde akademisk comeback via Jacques Derrida, Paul de Man och postmodernismen, och då handlade det ju just om språkfilosofen Nietzsche som genom sitt fokus på tillvarons tecken- och tolkningsaspekter tycktes lämna fortsatt plats för konsten och intensiteten och friheten (om så bara genom "dekonstruktion" av det befintliga).
Jag ser att du är inne på ditt klassiska spår, som t.ex i den här tråden (Som jag för övrigt varmt rekommenderar alla att läsa, då den har stark bäring även för den här tråden):
(FB) Dårfinkarna från "1968" och deras egendomliga idéer
Jag tror det ligger mycket i det. Frågan är var man ska säga att det hela började, om man nu inte anser att det kommer an på olika personlighetstyper? Är det konflikten mellan Upplysning/Motupplysning, Civilisation mot Kultur?
Även hur Nietzsche, eller egentligen hela den kontinentala filosofiska traditionen, fick sitt anglosaxiska genombrott (och här inkluderar jag även Sverige) genom litteraturvetenskapen, tror jag möjligen också kan förklara den estetisering av politiken som vi kan se. Det är i sammanhanget intressant att lyfta fram att det ansågs vara ett av fascismens kännetecken att politiken estetiseras.
Samhället som teater hette ju en känd bok om den nationalsocialistiska regimen. Men idag verkar det som att även "vänstern" har anammat detta.
Se t.ex. denna (Bra låt för övrigt. Hon verkar ha fattat att det nästan bara är män som utgör "migranter"):
https://youtu.be/NpttHOHEKMo
Avslutningsvis så tror jag att framväxten av en "populistisk massmarknads-nietzscheanism" kan härledas det som som utgör min huvudtes för punkt 2) i min tidigare uppdelning. Återkommer med det i ett senare inlägg.