Citat:
Det blir så om man ansätter en enkel värmeöverföringsmodell. Kroppen i säcken skapar värme. En sovande människa ger ifrån sig ca 75 W men vi behöver inte välja ett värde utan kallar detta bara för q. Om säcken isolerar "för bra" ökar temperaturen i säcken och om den isolerar "för dåligt" släpper den ut mer energi per tidsenhet än vad personen i den producerar och hen börjar att frysa.
En lagom isolerad säck släpper igenom så pass mycket energi per tidsenhet så att detta balanserar vad personen i den producerar.
Om isolationsförmågan beskrivs med ett värmeövergångstal h, kan värmeflödet genom säcken uppskattas till
q = A*h_1*(T_insida - T_komfort_1),
där T_insida är den bekväma innertemperaturen, T_komfort_1 omgivningstemperaturen och A säckens area. För en annan säck som är annorlunda isolerad gäller
q = A*h_2*(T_insida - T_komfort_2)
För var och en av säckarna kan vi lösa ut h_x eftersom alla andra värden är kända. Om vi nu gör en dubbelsäck behöver vi addera värmeövergångstalen och detta gör man genom
1/h_tot = 1/h_1 + 1/h_2
För dubbelsäcken gäller
q = A*h_tot*(T_insida - T_komfort_dubbel)
Observera att det är samma q i alla tre fallen. Värmeförlusten ska i alla tre fallen balansera vad personen i säcken avger.
Räknar man ut h_tot och stoppar in i den sista ekvationen och löser ut T_komfort_dubbel får man bara kvar
T_komfort_dubbel = T_komfort_1 + T_komfort_2 - T_insida
q och A förkortas bort under hanteringen eftersom dessa är lika i alla tre uttrycken.
Som nämnts av andra blir det verkliga fallet något mer komplicerat men jag tror denna beräkning tar hänsyn till det viktigaste.