Citat:
Ursprungligen postat av
Flammarion
Ja precis. Rörelse, tid och rum är ju relaterade, så det leder oss till att anta att precis allt vi upplever är som ikonerna i ett användargränssnitt. Med andra ord, som symboler som pekar på en mer komplex struktur som vi inte ser. Och det stannar inte vid vår tolkning av fysiken, utan omfattar då även hur vi tolkar sociala interaktioner och även vårt eget medvetande.
Premissen här är alltså att det finns 1) en objektiv kvantvärld, 2) en inre fysisk modell (som hanterar sånt som vi kan mäta) och 3) en inre mental modell (som hanterar abstraktioner som agens och fri vilja).
Treenigheten, skulle man kunna kalla det, eftersom det handlar om tre aspekter av samma grundläggande verklighet.
Ja, "boven" i dramat är "intuitering" skulle jag säga. Inte till vardags, men när vi söker djupare förståelse bortom våra intuitioner. Att söka djupare förståelse betyder ju att man växlar till en annan abstraktionsnivå där våra intuitioner kanske blir meningslösa.
Tricket för att förstå på djupet är alltså att hacka "intuiteringen" – bryta förtrollningen genom att nämna dess rätta namn så att säga. Det är att ifrågasätta våra intuitioner och ta ett steg tillbaka för att se saker ur ett annat perspektiv. Det kan hjälpa oss att förstå djupare samband.
Om vi följer den princip som vi inledde med, att kausalitet är som talserier, skulle man kunna betrakta världsalltet som ett enda stort händelseträd där allt som är möjligt existerar som olika händelsegrenar på denna enda entitet. Dåtid, nutid och framtid, samt alla möjliga alternativa händelser, samexisterar i detta kosmiska nät. Vad tror du?
Tror... ja du, åtminstone har jag några idéer som jag kan bolla lite med.
Ett sätt att närma sig existensens enhetlighet – eller det "kosmiska nätet", som du kallade det – är att undersöka hur ett objekt, fenomen eller en omständighet relaterar till andra. Genom att försöka isolera det från sitt sammanhang kan vi utforska om det har en självständig existens, det vill säga om det kan existera helt oberoende av allt annat, och därmed ifrågasätta möjligheten till en universell sammanlänkning.
Oavsett vilket objekt, fenomen eller omständighet vi väljer att analysera, visar det sig att inget existerar helt i sin egen rätt, oberoende av något annat. Även i experiment som innebär isolering, som single-foton-experiment där enstaka fotoner fångas i en vakuumkammare för att studera deras kvantmekaniska egenskaper, eller qubit-isolering där elektriska laddningar eller "spins" hos enskilda elektroner hålls i superledande kretsar, har dessa "isolerade" objekt ändå en relation till den utrustning som omger dem. Fotonen interagerar fortfarande med vakuumkammaren, och qubiten är beroende av den superledande krets som håller den stabil.
Vad innebär då detta? Jo, det visar att alla ting – objekt, fenomen och omständigheter – inte bara är sammanlänkade genom direkta relationer, utan även beroende av indirekta kopplingar till andra ting. När ett objekts, fenomenets eller omständighetens relationer förändras, förändras även dess form och dess relation till omvärlden.
Formen, eller naturen, av varje ting är alltså både direkt och indirekt beroende av andra ting för sin existens, en kedja som potentiellt sträcker sig i oändlighet. Dock begränsar vår nuvarande kognitiva och teknologiska att observera och bekräfta detta i sin helhet, men principen förblir central.
Detta leder oss till en av de fundamentala aspekterna av energi och materia, kopplad till vad vi kallar energiprincipen eller termodynamikens första huvudsats: energi kan varken skapas eller förstöras, endast omvandlas. På samma sätt omformas relationer och interaktioner mellan objekt och fenomen, vilket i sin tur förändrar deras natur och form. När en relation till ett ting förändras, förändras själva tinget och dess relationer, vilket i sin tur skapar ny relevans för andra ting och fenomen.
Denna dynamik speglar hur allt i universum är sammanlänkat i ett kontinuerligt flöde av förändring och beroende – eller, som du sa, i ett "kosmiskt nät".
Det vackra med denna syn är att inget saknar syfte eller betydelse i sann mening; allt är användbart och spelar en roll för något annat. Inget går till spillo; allting återanvänds på något sätt genom förändring av form och relation. Detta gäller även för ting som kan verka överflödiga eller oanvändbara ur vår mänskliga synvinkel. Ta till exempel matrester som vi kastar bort. För oss kan de tyckas vara slöseri, men de blir istället till nytta för andra organismer. Flugor är mästare på att dra nytta av sådant vi avfärdat, och i andra fall kan avfallet bli näring för växter och jord. Allt som verkar överflödigt utifrån vår uppfattning, är alltid en resurs för något annat.
Men det är egentligen inget problem – det blir ett hinder främst ur vårt eget synfält och utifrån våra uppfattningar om vad som är viktigt, vilket orsakas utav vår ignorans. Universum i sin helhet, struntar i det, men det skulle definitivt vara fördelaktigt för oss i många aspekter att bredda vårt perspektiv på saker och ting.