Saken är ju den att omedelbarhetsprincipen gäller under rättegången, det som sagts i förhör är inte relevant så länge inte den tilltalade (eller något vittne osv.) motsäger vad personen har sagt i förhör, först DÅ kan åklagaren presentera vad som sagts i förhör och helt plötsligt så har det tagits upp under rättegången.
Man har absolut 0 skyldighet att hjälpa till i utredningen om man är misstänkt, och eftersom omedelbarhetsprincipen är gällande är det mycket bättre att framlägga sin alternativa historia om hur saker och ting gick till under rättegången, då måste åklagaren ha såpass mycket bevis för sin teori att det som du säger kan vederläggas. Om du då har suttit och pratat en massa under förhören, då har du gett åklagaren tid att vederlägga det du sagt under förhöret, och du blir förstås tvungen att ändra din historia så att den passar med bevisen som åklagaren lägger fram. Då blir det ju så att du ändrar din historia från förhöret, och åklagaren har möjlighet att fråga ut dig om varför du ändrat din historia, därmed blir också din trovärdighet lägre då det blir uppenbart att du tillrättalagt din historia för att passa bevisningen.
Så. Håll käften under förhör och låt åklagaren och utredande poliser göra sitt jobb utan din hjälp, sitter du på förhör misstänkt för ett grovt brott så är du redan i skiten, det är onödigt att gräva sig ännu djupare.
Här fanns lite lättläst information:
http://domstolsvardag.se/det-ar-i-ra...en-det-avgors/